מי הם ה"ערב רב"?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 09/12/02 14:57 ד בטבת התשסג

שאלה

לכבוד הרב שלום,

שמעתי, שיש בעם ישראל, כיום, ערב רב, ואנו לא יודעים מי ולא יכולים כרגע לדעת מי. ויכול להיות שאפילו רבנים הם ערב רב.

שאלתי, אם איש מסויים הוא ערב רב, אז זה אומר שהאחים שלו וההורים והסבים הם גם ערב רב?

איך אני יכול לדעת שאני לא ערב רב?

בכבוד רב,

תשובה

בס"ד

"ערב רב" הם אלה שהתערבו בתוך עם ישראל לפני שלושת אלפים ושלוש מאות שנה בערך בזמן יציאת מצרים.
מכאן אתה מבין שבמשך כל כך הרבה שנים הם התערבו בתוכנו כמה וכמה פעמים עד שכמעט בכל אחד מאיתנו יש חלק מהם.

וזה המשך לאותה תערובת של טוב ורע שיש בכל המציאות מאז חטא אדם הראשון.

ומאז ועד היום השאלה הגדולה היא האם אדם יפעיל בעצמו את צד הטוב או את צד הרע שבתוכו. האם יפעיל את התכונות הרעות שישלטו וינווטו אותו או את התכונות הרעות.

זכור נא שדוד המלך הגיע מרות המואביה והצליח להפעיל את כל התכונות הטובות שלהם ולהכניס אותם את הקודש.

בכל מקרה [שורש החטאים] הוא מה שאמר אדם הראשון אחרי החטא שנקרא על שמו. "האשה אשר נתת עמדי היא נתנה לי מן העץ".
במקום לקחת אחריות על מעשיו ומחדליו הוא מאשים אחרים. זה עומק עומקו של החטא.

ולכן מי שאומר פלוני ואלמוני הם "ערב רב" רוצה לומר אני צדיק וטהור. וזה טעות נוראה.

כל אחד ינקה בעצמו את כל התכונות הרעות ולא ישליך על אחרים לומר אם אתה לא מסכים לדעתי - אתה ערב רב וכו' - חס ושלום!!!

בהצלחה