מיחם

חדשות כיפה הרב משה כ''ץ 13/01/03 15:43 י בשבט התשסג

שאלה

לכבוד הרב שלום וברכה.

במקום העבודה שלי מצוי מיחם שבו קבוע ברז מתכת ממנו יוצאים מים חמים או קרים בלחיצת כפתור. אני חושש שהמים החמים נמצאים בטמפרטורת רתיחה. מרבית העובדים הינם חילוניים ומשתמשים בספלים אותם הם מביאים מהבית להכנת קפה וכד', ויש לחשוש לכשרות הכלים והמטבחון בכללו. יתכן מגע אקראי בין הכלים לצינור המיחם, או שאולי טיפות מן המשקאות ניתזים על הברז.

האם יש לחשוש שהברז נטרף ויהיה אסור לי למזוג ממנו מים (רותחים) לספל שלי?

תודה על תשובותיך המועילות.

תשובה

שלום וברכה

קשה מאד לאמר שהברז נטרף.זה כיון שיש לנו כלל שעניני כשרות ש"תתא גבר". ז"א שתמיד שדבר שנמצה למטה הוא גובר על הדבר שנמצא למעלה ממנו, ומבליע את טעמו של התחתון לתוך העליון ולא להפך. ולכן קרוב לודאי שלמיד הכלי שלמטה מחזיק דבר קר ומערים עליו מים חמים מלמעלה. ולפי הכלל, הברז אינו מושפע ממה שלמטה ממנו. ולכן נראה שלא צריך להכשיר ושאפשר להשתמש.