מטריה בשבת

חדשות כיפה הרב אייל קרים 29/12/02 00:44 כד בטבת התשסג

שאלה

שלום,

אמא שלי מעוניינת לדעת האם אין מקום לשקול נשיאת מטריה בשבת, גם ובעיקר לביה"כ, שמודפס עליה: "נפתחה ביום חול", או כל פיתרון אחר שמאפשר נשיאת מטריה והגנה מהגשם בשבת.

(אין כאן לשון צחוק, השאלה רצינית.)

תודה.

תשובה

שלום
אסור לפתוח מטריה בשבת, וגם אםהיתה פתוחה מערב שבת אסור להשתמש בה בשבת משום מראית עין. ולך מטריה בשבת מוקצה.(עיין ביאור הלכה סימן שט"ו ד"ה טפח). וגם אםיכתב עליה: "נפתחה ביום חול", כבר כתב בשמירת שבת כהלכתה:"גדר גדרו גדולי הדורות ז"ל ואמרו שאין לפתוח מטריה או שמשיה בשבת ויו"ט... וגם אם הן פתוחות מבעוד יום אין להשתמש בם". אומנם השש"כ לא מתיחס למי שיכתוב "נפתחה ביום חול" שבזה לכאורה סר החשש של מראית עין, אבל מכיוון שגם לו ידועה תחבולה זו כמעשית, ובכ"ז לא ציינה, נראה שגם באופן שכזה אסור.(שש"כ פכ"ד סעיף ט"ו), ועיין בהערה נ"ג שם, שכתב בשם תהלה לדוד,שכל הפותחה בשבת נחשב לפורץ גדר מכיון שפשט איסורה בכל ישראל. וכן פסק הגר"ע יוסף בשו"ת יחו"ד(ח"ב סימן מג), ואף שהם לא התיחסו באופן ישיר לשאלתך אם תכתב עליה את הכתובת הנ"ל, מ"מ נראה לאסור כי יתכן שלא כל אדם יראה את הכיתוב ובגלל ההשלכות שיש שילמדו מכך היתר לא רק ללכת עם מטריה פתוחה מערב שבת, אלא לפתוחה בשבת,יש איסור. דוגמא לדבר הוא הרכיבה על אופניים, שאף שאין איסור ברור בכך, כבר פשט איסורם בכל תפוצות ישראל וא"א להתיר דבר שפשט איסורו בכל ישראל , אם לא לצורך גדול מאוד ובאופן חריג בתור הוראת שעה, ולא נראה שללכת לבית הכנסת זהו צורך גדול עד כדי כך שא"א להסתדר ללא מטריה.
אייל קרים