מוסר התורה

חדשות כיפה הרב חיים נבון 19/03/08 14:20 יב באדר ב'

שאלה

שלום כבוד הרב!

כיצד ההלכה מתירה צריבת שירים בנסיבות מסוימות כאשר ברור שאין זה דבר מוסרי בכלל? תודה

תשובה

שלום וטוב.
בלי להיכנס לשאלה ההלכתית (והמוסרית) הספציפית לגבי צריבת שירים, מה מותר ומה אסור, אומר רק באופן כללי: יש הרבה דברים שההלכה אינה אוסרת על אף שהם לא מוסריים. זאת משום שההלכה מנוסחת כמערכת משפטית, ומערכת משפטית עובדת בכלים פורמליים, שאינם יכולים לכסות את כל המקרים. הרמב"ן קרא לאפשרות זו: נבל ברשות התורה. ובמקרים כאלו, אם אמנם מדובר בדבר שהוא בעייתי מבחינה מוסרית, פשיטא שאדם צריך להימנע, אף שהתורה אינה אוסרת זאת במפורש.