מהי גאווה? ומהי גאוות יחידה?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 13/01/03 19:43 י בשבט התשסג

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב ,

תודה על תשובותיך המרובות חוכמה ,

שאלתי היא :

חברתי קראה ספר על המנתח איך הופכות חברות רגילות לחברות המצליחות בעולם, שם מצוין שאחד הדברים החשובים שפיתחו באותם עסקים זוהי "גאוות יחידה" ,

ובהשלבה ליום יום, אם יוכל לומר מהי דעת התורה בנושא גאווה יחידה פנימית של כל אדם?

תודה רבה

מתן

תשובה

בס"ד

אבי האומה אברהם אבינו אמר": "ואנכי עפר ואפר" אבל זה לא מנע ממנו להלחם ולהבין את ערכו של עם ישראל.

ומשה אמר "ונחנו מה" וגם זה לא מנע מעצמו להוליך את עם ישראל לארץ ישראל בגבורה.

ודוד המלך אמר "ואנכי תולעת ולא איש" ואע"פ כן לא נמנע מלמלוך על עם ישראל בעוצמה רבה.

גם אנחנו אומרים בכל תפילה "ונפשי כעפר לכל תהיה"
אבל אסור לאדם לזלזל בעצמו ובתפקידו. לא לחשוב שהוא חסר משמעות ח"ו. וכבר אמרו חכמים "אל תהיה רשע בפני עצמך".

וראה כי כתבה התורה "לא בצדקתך אתה בא לרשת את ארצם כי אם משמרו את השבועה שנשבע לאבותיך". אבל לא בגלל זה שזה "לא בצדקתך" אתה יכול להיות "לא צדיק". לא בגלל זה אתה יכול להמנע מלרשת את ארצם.

הידיעה שצריך לפעול ולעשות לא צריכה לגרום גאווה והערכה עצמית מופרזת, אלא ישמח בכוחותיו על מנת לעשות תפקידו.

ולכן "גאוות יחידה" אינה שלילית. ובדרך כלל "גאוות יחידה" אינה גאוה כלל. ובלבד שהיא אינה מביאה את האדם לזלזל באחרים.

"גאוות יחידה" - היא ההכרה בחשיבות של הדבר שהאדם עוסק בו. וזה טוב שלא יזלזל בעצמו ובלבד שלא יזלזל בעבודה של אנשים אחרים.

"גאוות יחידה" - היא הידיעה כי העולם מורכב מגוונים רבים ותפקידים רבים והתפקיד שלי יכול להתמלא על ידי בלבד.

"גאוות יחידה" - יכולה להיות בתחום האישי ובתחום העבודה ובתחום הדתי ובכל תחום שמביא את האדם לעשיה חיובית.

"גאוות אישית" - היא גרועה שבה אדם חושב מי כמוני ואין כמוני. גאוה שכזו עלולה להביא את האדם לחשוב שהוא אלוקים או ברא את העולם.
נשמע משונה?
ובכן היו מלכים שמלכו על ארצות גדולות והנהיגו אותם, לפעמים בחכמה, וחשבו שהם אלוהים.

"גאווה פסולה" - היא גאוה שבה אדם חושב שכל מה שהוא לא מבין - לא קיים.
כל מי שלא מבין שיש גבוה מעל גבוה - אינו מבין כלל והוא לא רק גאוותן - הוא פשוט טיפש.

למניעת הגאוה הטיפשית אפנה אותך ל"אתר" שמראה איך נראה כדור הארץ מלמעלה וכשרואים את העולם מלמעלה - רואים כמה הוא ענק וכמה אנחנו קטנים. קטנטנים.
http://www.fourmilab.ch/cgi-bin/uncgi/Earth?imgsize=1024