מד''א דחוף!

חדשות כיפה הרב שי פירון 30/11/02 22:35 כה בכסלו התשסג

שאלה

לכבוד הרב שי פורון שלום וברכה!

האם מותר לנוער מד"א לסוע בשבת ולעזור בטיפול?

ובמקרה שאני שואל זה לא שהנוער חייב להיות

תודה רבה

תשובה

ב"ה

שלומות!

הנני מצרף תשובה שהשבתי בענין ובסופה - תוספת והרחבת הדברים:

שלום לך!

1. יופי שאת מתנדבת! ב"ה שיש נערות כמוך! כמה פרטיות יש בדור שלנו, כמה דאגה ל"אני", כמה אנוכיות, ובתוך כל זה את מוצאת לעצמך זמן קבוע להתנדב. זה לא משהוא רגעי אלא מהותי לכן את מצליחה להתמיד כבר שנה. כל הכבוד! אין לי ספק שספגת את הנושא של התנדבות בבית, בתנועת הנוער או בבית הספר בו את לומדת.

2. כל הצלת נפשות יש בה משום הצלת עולם ומלואו. לא ב"סתם" התנדבות את עוסקת אלא בהצלת עולם ומלואו.

3. לכל השאלות שהעלית יש תושבות ברורות המתייחסות למי שהוא עובד מיומן בשירותי ההלה וזה תפקידו ואין במקביל מי שיעשה זאת אלא הוא (!). כל הפעולות המותרות, אם הן באות מתוך קדושה ומתוך לימוד ההלכה, הרי שיש בהן משום חיזוק לאוירת השבת ולהבנת ערך התורה ומהותה שמחייבת הצלת נפשות וגורמת לנו לקיים מה שנאמר: "חלל עליו שבת אחת כדי שיקיים שבתות הרבה". גם ביחס לרישום מספר רכב פוגע - זה תלוי לשם מה. אם זה רק לצורך אינפורמציה של מד"א - כדי לחסוך אחר כך טירחה כגון שגם המשטרה אוספת את כל הנתונים אינני מוצא מקום להתיר. (וגם ביחס למשטרה, אין זה פשוט הכל מותר ללא סייגים). לכן, עלייך לפנות לרב וללמוד בצורה מסודרת הלכות רפואה בשבת.

4. אבל דווקא שאלת האוירה הכללית, המגע עם נוער חילוני, הנגיעה וכל מה שתיארת מסוכן, בעייתי ומטריד.
דעי לך, שאינך יודעת את כמה מסוגלת ההתחכחות הזו, היא גורמת לחוסר רגישות, לחיספוס שנותן לגיטמציה לכל מיני דברים שרחוקים מאיתנו כרחוק מזרח ממערב. ואז התקלות הן גדולות ומסוכנות .

כל טוב,

שי

ברצוני להוסיף שיש בני נוער מיומנים שהנהלת הסניף המקומי מתחשבת בהגעתם ומביאה פחות חובשים, היינו שהיחס אליהם הוא ככוח חיוני, ולכן להם מותר לעשות בשבת את כל הפעולות. רק למתנדב לא מיומן, בתחילת דרכו, שמשמש כצופה או כמתלמד, אין ליסוע בשבת.

בברכה,

שי