לשמוח בחלקנו?

חדשות כיפה הרב ארז משה דורון 05/12/05 21:06 ד בכסלו התשסו

שאלה

ככל שאני מתבגר אני מגיע למסקנה שבסיס האושר הוא משפט חז"ל - 'איזהו עשיר - השמח בחלקו'.

עם זאת מכרסם החשש - אולי יש בכך מין כניעה לנטיה ל 'בינוניות'. כיצד ניתן להבטיח שהשמחה בחלקנו לא תהווה תירוץ להשלמה עם מצבנו ומצד האמת - להבנת עומק המשפט - כיצד מתיישבת 'השמחה בחלקנו' עם התביעה הפנימית להתגדל ולהתקדם ?

אני מקווה שהשאלה לא נשמעת תיאורטית - לדידי היא מאוד מעשית.

תשובה

לאבנר היקר,
תודה על שאלתך המצוינת.
השמחה בחלקנו איננה אמורה לעמוד בסתירה לתביעה הפנימית לגדול ולהתקדם. להיפך. הדיבור הקדוש של רבינו על "אזמרה לאלוקי בעודי" (תורה רפ"ב בליקוטי מוהר"ן שעוסקת במציאת הטוב שיש בנו והשמחה בו) מחבר אותנו עם חלקים קטנים ונסתרים בתוכנו. מקומות ומעשים זעירים שעד היום לא נתנו עליהם את הדעת. אלו הפ "פכי השמן" החתומים שמצויים בנו. וכשנמצא אותם, נייקר אותם, נשמח בהם, לא נסתפק במועט ונהפוך שאנננים, משום שלמצוא את האלוקות בתוכנו פירושו למצוא עוצמה גרעינית. למצוא מעט ששווה הרבה וממנו רק מתחיל הביקוע הגרעיני, הרצון וההתלהבות לעלות מעלה מעלה עד אין סוף.

כשמוצאים את הטוב הפנימי שבנו ושמחים בו, העולם הפנימי של האדם מזדעזע. מוצת מנוע גרעיני כזה בתוך החיים, שעוצמות רוחניות אדירות מתחילות להתגלגל.

לראות טוב ןלשמוח בו אין פירושו להיות איש מתוק שיושב על כסא נוח בשמש ואומר לעצמו בסיפוק: אה, ברוך ה', אני יהודי טוב, עשיתי כמה מצוות ומה צריך עוד לעשות. אפשר ללכת לישון".

להיפך - אם רואים את האלוקי שבי, אי אפשר לישון, אפשר רק להתעורר ולבעור אל ה'.

ואם תרצה עוד חומר בעניין זה תוכל לקרוא בספר "אורות מאופל" שעוסק בסוגיה עמוקה זו. אפשר לקרוא אותו באתר שלנו: www.levhadvarim.com

בהצלחה רבה,
ארז