למה לקיים מצוות?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 10/12/02 21:50 ה בטבת התשסג

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב שלום וברכה!

יש לי שאלה שקצת מציקה לי:

אני מאמין באמונה שלמה בהקב"ה ובתורה, אך איני מבין למה אני חייב לקיים את המצוות שכתובות בה? - לפחות את המצוות שבין אדם למקום.

נראה לי שהקב"ה יאהב אותי לא פחות אם אני אעשה חסד, אוהב את האנשים ואת כל עם ישראל, יקשיב לזולת - ואהיה אדם טוב לכל - לא פחות מאשר אם אני יניח את התפילין בכל יום או אשמור כשרות וכו'.

בקיצור אני רוצה להגיד שאני חושב שהקב"ה יאהב אותך גם אם תקיים רק את המצוות שבין אדם לחבירו - לא פחות מאשר אם תקיים את המצוות שבין אדם למקום (או שניהם גם יחד).

למה לא???

תודה מראש, אלון.

תשובה

שלום,

התורה תורת אמת וכוללת מכלול של מצוות בין אדם לחברו ובין אדם למקום.

אם היסוד המוסרי של המצוות מדבר אליך - יש יסוד מוסרי גם בהנחת תפילין. סוף סוף אלוקים נתן לנו כל כך הרבה. אויר מים אור וחום. אוכל ומזון ובגדים ובית. זהב כסף ונחושת. ועוד מאות רבות של דברים שחלקם חיונים לחיים וחלקם הו מותרות שמהנים אותנו.

אם הוא נתן לנו כל כך הרבה - מן הצדק שניתן אנחנו לו מה שהוא מבקש.
אבל לא צריך לראות זאת כבקשה למישהו שמבקש טובה. סוף סוף המצוות הם לטובתינו ולמענינו. העובדה שלא כולם מבינים את מרתם החיובית של המצוות לא משנה את העובדה עצמה.

מה שבור כי חברה שבה שומרים מצוות היא הרבה יותר יציבה וחסונה מחברות חילוניות. דבר זה מגן על החברה ועל הפרט החי בתוכה.

בכל מקרה - על האדם השלם לקיים את המכלול ובכך להגיע לעבודת ה' השלמה.

יש מצוות שהתועלת שלהם נראית באופן מיידי, אתה עושה מצווה ורואה בחוש שעשית דבר טוב ונכון.

יש מצוות שבהם קשה יותר לראות את הקשר בין המצווה לתוצאה שלה, כמו במקרה של מצוות שבין אדם למקום.
זה שאנו לא רואים את התוצאה לא מעיד על חשיבות המצווה, לכן כדי לקיים מכלול חיים שלם וטוב צריך לקיים את כל המצוות וכל אחד לפי דרגתו.

כדאי ללמוד ולחקור את טעמי המצוות השונים, מה מצווה כזו או אחרת "פועלת" בעולם.

ה' ברא את עולמו כדי להיטיב לנבראיו, אם כן לעשיית המצוות יש טעם, תברר מהם הטעמים למצוות.

בברכה,