למה ללמוד גמרא בעיון?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 20/11/02 20:07 טו בכסלו התשסג

שאלה

הרב רציתי לדעת מדוע הרבנים מייחסים חשיבות גדולה לימוד הגמ' בעיון בדווקא. אשמח אם תענה לי ואף תצרף מקורות . תודה .

תשובה

בס"ד

לימוד גמרא בעיון הוא לימוד להבנת הגמרא באופן האמיתי שלה.

יש לכך הרבה מקורות ואביא לך אחד מהם והוא הגמרא שמסבירה את הלימוד במשל של אדם שהלך בלילה במקום שיש בו קוצים וברקנים ולא מצא את דרכו.
אדם זה יכול להדליק נר ולהנצל מהקוצים והבורות שבדרך, אבל לא ינצל מחיות רעות. אם יאיר היום יש לו יותר סיכוי להנצל מחיות רעות אבל לא ימצא את דרכו רק כשיגיע לפרשת דרכים ושם הוא יראה את המסלול שעליו ללכת בו.

חכמינו המשילו את המצוות לנר ואת התורה לאור ואת הלימוד "לאסוקי שמעתא אליבא דהלכתא" לפרשת דרכים.

מהו "לאסוקי שמעתא אליבא דהלכתא" ?
למצות את הסוגיה עד הסוף על מנת שאפשר יהיה להסיק ממנה הלכות למעשה.
זהו - זאת הדרכת חז"ל ללימוד.

"לאסוקי שמעתא אליבא דהלכתא"!!

אבל פילפול של הבל אנו נחשב לימוד תורה וכבר צעק על כך המהר"ל בספריו וגם בנתיב התורה בנתיבות עולם. לדעתו זה גורם חורבן התורה.