למה ללמוד אומונה?

חדשות כיפה הרב שי פירון 20/12/02 13:41 טו בטבת התשסג

שאלה

לכבוד הרב!

מדוע צריך ללמוד אמונה?

מה המקור ללימוד אמונה? איפה זה כתוב?

בשו"ע לא כתוב שצריך ללמוד אמונה. כתוב גמרא וזה העיקר.

בברכת תודה.

תשובה

ב"ה

שלומות!

שאלתך מצריכה ברור רחב שאין כאן מקומו. אעפ"כ אתייחס לדבריך בקצרה:
ראשית ידועים הם דברי המשנה במסכת ברכות: "למה קדמה פרשת שמע העוסקת בעניני אמונה לפרשת והיה אם שמע, ובארו שלעולם יקבל עליו אדם עול מלכות שמיים תחילה ורק אח"כ עול מצוות. ומכאן שענין המצות בא לידי ביטוי עמוק יותר רק לאחר שהאדם מחדד את הצד האמוני שלום. והרמב"ם כתב בפירוש המשנה שיקר בעיניו לבאר ענייני אמונה יותר מעניינים אחרים וזה מפני שבעת עושה זאת נפגש עם פני אל מלך עליון. וכן כבר מצינו בדברי ישעיהו הנביא הוראה ללמוד אמונה על ידי מה שאמר: "שאו מרום עניכם וראו מי ברא אלה" וכן במה שנאמר: "דע את אלוהי אביך ועבדהו".
וכן, פירש הקנאת סופרים את מה שכתב הרמב"ם בספר המצוות שלו בענין מצוות אמונה (מצווה א' וג) על מה שהקשו היאך ציווה הרמב"ם על מצוה להאמין? הרי זו מצווה מעל כל המצוות האחרות?! הרי זו מצוות "הבסיס" שעליה מבוסס הכל.
וכן נראים הדברים ממה שכתב הגר"א בדבר החובה להתמיד ללמוד ספר הכוזרי "מפני שהוא קדוש וטהור ועיקרי אמונת ישראל ותורה תלויים בו".
כפי שאתה רואה מקורות רבים בעניין.
אבל מעל הכל, נראה לי שהטבע הפשוט מחייב לחדד את ההכרה ואת היחס העמוק שבין אדם לאלוהיו כך שהמצוות מביאות את האמונה הגדולה לידי ביטוי.

ביקר,

שי