למה אנחנו מחויבים לשולחן ערוך?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 19/11/02 12:19 יד בכסלו התשסג

שאלה

שלום,

בתשובתך לשאלה

https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=16441

כתבת ש"הם לא מחויבים להלכות המופיעות בשולחן ערוך".

למה השולחן ערוך הוא הסמכות היחידה לפסוק הלכות?

מה לא נכון בשימוש בתקדים מההיסטוריה על מנת לפסוק הלכה?

תודה מראש,

תשובה

בס"ד

מחבר השולחן ערוך היה רבי יוסף קארו שהיה בן אדם במלא מובן המילה. עניו גדול. הוא העביר את דברי האלוקים בצורה נקיה, בלי להוסיף בהם שום דבר משלו.

לכן - אם אנחנו רוצים ללכת עם האלוקים, אנחנו צרייכם ללכת עם האדם שהביא את הדברים בלי שום זוף ותערובת.

רבי יוסף קארו אסף את כל פסקי ההלכה שהיו רלונטים בימיו. הוא הביא אותם בצורה מסודרת בלי להכניס שום נגיעה אישית.

הלואי על כל אחד מאיתנו להיות כל כך נקי, וכל כך בקי, וכל כך מסודר, וכל כך מדויק, וכל כך מתואם.

מהו תקדים הסטורי?

שמישהו עשה כך או אחרת?
אולי הוא טועה?
אולי הוא לא טועה?

עצם העובדה שהיה "תקדים" אין בו שום ערובה לנכונותו. היה "תקדים היסטורי" גם למכירת עבדים כושים בניצול נורא ובפראות של לבנים. כולם מבינים היום שזה לא עושה את המעשה לכשר.

בקיצור - אני לא מכיר שום דרך יותר טובה מדרכו של השולחן ערוך לברר בצורה נקיה את דבר ה'.

בהצלחה