ללא נושא

חדשות כיפה הרב דוד סתיו 17/12/02 16:19 יב בטבת התשסג

שאלה

לרב שלום.

שמי דינה בר-לב, אני בת 16 ומתגוררת במעלה אדומים.

השנה התחלתי להתנדב במד"א, ובזמן התנדבותי התעוררו לי כמה שאלות הלכתיות. השאלות התחדדו לי יותר לאחר שדיברתי עם בכיר במד"א על כמה כללים שיש במד"א. כיוון שהנושא מאוד מעניין אותי, החלטתי גם לברר אותו לעצמי וגם לכתוב עליו עבודה לביה"ס.

השאלות:

א. נהג יכול להסתדר (ברמת העיקרון) ללא מתנדבים- אך עדיף שלא.

1. האם מותר למתנדבי נוער להתנדב בשבת אם הנהג יכול להסתדר בלעדיהם?

2. אם מותר: בזמן המתנה בין מקרה למקרה המתנדבים שוהים בחדר מתנדבים בו יש טלוויזיה, מחשב וכו'... לכן, האם עדיף שמתנדבים דתיים יתנדבו בשבת כדי למנוע חלול שבת שלא לצורכי פיקוח נפש? (שהרי אם המתנדבים יהיו חילונים יהיה חילול שבת ללא כל ספק,לא לצורכי פיקוח נפש),כנ"ל לגבי נהגים. או עדיף דווקא שמתנדבים דתיים יתנדבו רק בימי חול?

ב. לא מן ההכרח שיהיו בנים ובנות יחד במשמרת.

לא מן ההכרח לעשות תרגולים בין בנים לבנות בהשתלמויות ובמבחנים.

בדרך כלל המשמרות מעורבות, הבעיה מתבטאת בכך שלפעמים יש צורך במגע בין המתנדבים בשני מישורים:

1. בזמן מקרה יש התחככויות שאי אפשר להימנע מהם בגלל הצורך לתת טיפול דחוף, כמו כן יש מקרים בהם צריכים לתמוך אחד בשני (פיזית), לדוגמא: בזמן נסיעה מהירה לבית החולים צריך לתמוך במי שמטפל במטופל על מנת שלא ייפול, וכדי שיוכל לטפל בנפגע באופן יעיל.

2. כאשר נמצאים במשמרת יש חובה לעשות תרגולים על האמבולנס: מדידת לחץ דם, קיבוע לקרש גב, קיבועים וחבישות שברים.

3. האם מותר להתנדב יחד עם בנים למרות שלא חובה להתנדב איתם? (אנא התייחס לכל סעיף בנפרד).

4. האם מוטלת עליי חובה להשתדל לעשות משמרות רק עם בנות? במקרה שאין אפשרות לשבץ אותי רק עם בנות מה עלי לעשות?

5. האם בזמן מתן עזרה רפואית יש גם בעיה של מגע בין נשים לגברים או לא?

אשמח מאוד אם תוכל לענות לי בצורה מנומקת ומפורטת, ובהקדם האפשרי.

תשובותיך יעזרו לי לדעת מה אני עושה הלאה ויתרמו לי רבות.

תשובה

שלום רב
אם אכן אפשר להסתדר בלי בעיה בלי אותם המתנדבים ודאי שאין היתר להשתתף בפעילות הזו בשבת ואפילו בימות החול איני משוכנע שיש בזה צורך וממילא היתר.כדאי שתמצאי אפיקים להתנדבות שיוציאו לפועל את כישורייך וגם יהיו נחוצים לחברה.