לימוד גמרא

חדשות כיפה הרב אייל קרים 20/10/02 22:05 יד בחשון התשסג

שאלה

שלום כבוד הרב!

למה צריך ללמוד גמרא? ולהתפלל בכל הדעות וקושיות ואד ראשונים ואז אחרונים...

והרי בסוף המטרה להגיע להלכה אז למה לא ללמוד פשוט את ההלכה בסוף?

מה נותן לי כל הלימוד ? מה ערך הלימוד?

???

תשובה

איתן שלום
ללימוד תורה יש ערך עצמי מלבד מה שהוא מביא לידיעת ההלכה. הרב קוק מסביר, שכאשר עם ישראל ענה, "כל אשר דיבר ה' נעשה ונשמע" – כלולים בזה שני עניינים: א. נעשה, אבל אי אפשר לקיים שום מצוה בלי ללמוד כיצד לקיימה. ב. נשמע, בא לציין את הרצון ללמוד תורה לשמה.
המשנה היא תמצית תורה שבע"פ, והגמרא היא הסבר המשנה, ומאחר שאי אפשר לפסוק הלכה מהמשנה , נצרך הבירור מבית מדרשם של האמוראים.
כשאדם מישראל לומד גמרא, הוא קונה קנין נפשי, שכל של תורה, מכיוון שהתורה שהיא דבר ה' היא שכל אלוקי.
ע"י לימוד הסברות , גם אלו שאינן להלכה (שהרי אלו ואלו דברי אלוקים חיים), מוסיף האדם קדושה. אשר קדשנו במצוותיו וציוונו לעסוק בדברי תורה. העוסק בתורה מוסיף קדושה לא רק לעצמו, אלא בעיקר לאומה, בהיות כל אדם פרטי, איבר מיוחד, גוון מיוחד, מכנסת ישראל כולה, דרכו מתגלה ריבונו של עולם. כל אדם מוסיף את הפן שלו המיוחד לו בהופעת התורה, ובמעגל רחב יותר מוסיף הוא ברכה וקדושה לעולם כולו, מאחר וישראל הם הלב והתמצית של הבריאה כולה. לכן, מלבד מה שלימוד גמרא מביא לידיעת ההלכה עצמה, יש לו ערך עצמי גדול יותר, מצד הוספת קדושה באדם, באומה, ובאנושות כולה.

בברכה
אייל קרים