לימודי חול

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 15/12/02 16:50 י בטבת התשסג

שאלה

בע"ה

שלום!

באחד מהפורומים כאן באתר מתנהל דיון על לימודי חול באיזה צורה אפשר ללמוד אותם ואיזה נושאים ואם בכלל.

לא מדובר על לימודי נצרות ואיסלאם וכו' אלא על לימודים כמו פסיקה, ביולוגיה וכו'.

הרי מצד אחד זה ביטול תורה, מצד שני זה תורם לחיים, וגם צריך תואר כדי להתפרנס וכו', וזה גם מחזק את ההרגשה של "מה רבו מעשיך ה' "

אשמח לדעת את דעתך בנושא!

תודה רבה על הכל

הדר

תשובה

בס"ד

שלום ,

האדם מורכב ביסודו וצריך יגיעה בתורה ומיכון שאדם הראשון נתקלל "בזיעת אפך תאכל לחם" איןלנו ברירה וגורשנו מגן עדן וצריכים לעבוד לפרנסתינו.

טעות יעשה מי שיחשוב כי כאן גן עדן ויעשה מהעבודה אידיאל.
טעות יעשה מי שיחשוב שהוא בגן עדן ולא צריך לעבוד.

אנחנו משתדלים לעבוד את המינימום לקיום העולם וקיום עצמינו ולעשות זאת ביעילות. אם אפשר לעבוד כמנהל -0 אל תעבוד כפועל יצור. עשה את הכל טוב וביושר. זה העיקר שדרכו אפשר להגיע לגן עדן דרך העולם הזה.

מכאן היחס ללימודי חול.
גם הקטע שמהם אפשר להגיע לאהבת ה' היא חשובה אבל לא בגלל זה אנחנו נקדיש את כל ימינו ולילותינו לצורך זה. החכמות הללו הן שרתות לעיקר והוא ידיעת אלוקים ואהבתו.

עוד לזכור כי לפעמים ספרי החול מכילים כפירה ואז מקומם בפח. כן בפח האשפה.

לכן לכל לימוד מלימודי החול והקודש. צריך לדעת מה התכלית שלו, אם הלימוד הוא למטרת פרנסה בוודאי שאפשר, שהרי צריך רופאים, מדענים ובעלי מקצועות אחרים.

יחד עם זאת על כל אדם לבדוק במה הוא טוב, מה הכשרון המיוחד שבעזרתו יכול להועיל לעם ישראל ואותו לפתח.
אם בתורה אם במדע אם בשילוב, כל אחד לפי מצבו האישי, גילו , מצב כלכלי וכו'

חשוב גם שבכל לימוד ומעשה אדם יתפעל ויעשה לשם שמים.
בכל מקרה כדאי להיות ממוקד וברור איזו מטרה לימודי החול משרתים ולחלק את הזמן באופן נבון ואחראי, כמה לתורה, כמה לימודי חול .

בברכה,