לוח העברי

חדשות כיפה הרב מאיר נהוראי 24/11/03 14:04 כט בחשון התשסד

שאלה

פרשני התורה- רש"י, רמב"ן, רבא"ע, ספר החינוך הם מסבירים מהי חשיבות הלוח העברי בחיי העם??

אני מעונינת להתעמק בתשבותם, ואם אפשר גם בתשבותך ולדעת מהי החשיבות? ומדוע הלוח העברי הוא אחד משבעת יסודות האמונה?

בתודה...

תשובה

השלום והברכה

הרמב"ן על התורה בפרשת בא מרחיב בחשיבות שיש במנין החודשים לפי חודש ניסן. ניסן הוא החודש הראשון למנין החודשים. לכן , בפועל עלינו להפנים שחודש ינואר הוא אינו הראשון לחודשי השנה. ויש להימנע עד כמה שאפשר לציין תאריך שיש בו מנין חודשים שונה במסמכים שלנו. לדוגמא, 1 לינואר יהפך להיות 1.1. החודש הראשון הוא חודש ניסן. בפועל התאריך העברי שלנו מוגדר על פי שמות חודשים. אנו לא כותבים במסמך החודש הראשון ומתכוונים לחודש ניסן. אלא אנו כותבים חודש תשרי חשוון וכו'.
לוח העברי הוא בסיס חשוב לאמונה בהשגחת הבורא יתברך. יציאת מצרים יצירתה של האומה היהודית שמוזכרת בפינו ולשוננו מדי יום היא יסוד ההשגחה של הקב"ה. מכאן שחודש ניסן הוא הראש והראשון לחודשי השנה, וכך אנו זוכרים את המעמד המופלא והנשגב. לכן, עלינו להימנע מתאריך לועזי ואם אנו נדרשים לכך בודאי שעדיף לרשום את שם החודש ולא את מספרו הסדורי כדי לא לפגוע ביסוד מנין החודשים העברי שהוא סמל ההשגחה של הקב"ה בעולם

בברכה
מאיר נהוראי