להוכיח את אלוקים

חדשות כיפה הרב חיים נבון 11/05/08 08:32 ו באייר התשסח

שאלה

בס"ד

שלום רב.

קראתי את התשובה שכתב הרב 'הוכחת קיום ה', ומכיוון שבעצמי אני עוסק רבות בנושא הזה רציתי להפנות לרב כמה שאלות לבירור.

1. מדוע זה אמיתי להאמין עם אי אפשר להוכיח זאת? האם אנחנו 'מאמינים בהסתברות גבוהה'? בעצם, השאלה היא- מדוע זה אמיתי להקשיב לאותו קול פנימי שהרב מגדיר- 'את קיום ה' אנו חווים ומרגישים ומתנסים'?

2. בהנחה שאכן האמונה מקבלת את תוקפה מוודאות פנימית חזקה- איך נענה לאלו שטוענים שגם להם יש וודאות כזו אך באמונה אחרת?

תודה רבה!

תשובה

שלום וטוב.
אמונתנו בה´ נובעת מתחושה של התנסות פנימית וודאות פנימית. למעשה, כל אמונה ותפישה בעולם נשענת על יסוד דומה. מבחינה פילוסופית אי אפשר להוכיח שהעולם קיים, ואינו אלא אשליה בתודעתי. יש הטוענים גם שאי אפשר להוכיח שאני עצמי קיים. גם החוקים הבסיסיים של הלוגיקה - A=A וכו´ - נשענים על ודאות פנימית, שהרי הם החוקים הבסיסיים ביותר, ואי אפשר להוכיחם. בכל זאת אנו בטוחים בכל אלו, מתוך תחושה של ודאות פנימית. באותו אופן, איננו מסוגלים לדמות עולם נטול אלוקים. דומני שרבים מאתנו חווים את הודאות הזו באופן רב העוצמה ביותר לגבי חיי ההלכה: אנו יודעים בודאות פנימית שאלו החיים הנכונים ביותר לחיותם. ומכאן נגזר שהאמונות העומדות בבסיס החיים הללו נכונות ואמיתיות.
ואם יבוא אדם ויטען שלו יש ודאות פנימית אחרת, איננו יכולים להתמודד עם הטענה הזו, לא לאשר ולא להכחיש אותה. ולכן נניח אותו באשר ילך, ונתרכז בתודעתנו שלנו.