שאל את הרב

לא נעים לשאול, אבל... מה רע בהתנתקות?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 10/08/05 11:29 ה באב התשסה

שאלה

שלום לכם,

השאלה שלי היא שאלה שממש לא נעים לשאול, אבל היא מציקה לי מאוד, ואני לא יודעת עם מי לדבר על זה.

אז ככה- אני לא כ"כ מבינה את החשיבות של להאבק נגד ההתנתקות. הרי המקום הזה- גוש קטיף כ"כ מסוכן, והרבה חיילים ואזרחים נפצעו או נהרגו כדי להגן על גוש קטיף. האם המחיר שווה את זה?

סיפרתי לחברה שלי על מה שאני מרגישה, והיא הביאה לי כמה סיבות למה חשוב להלחם על גוש קטיף: א"י השלמה, הפינוי מתבצע תחת אש וללא כל הסכם עם הפלסטינים- הם לא מביאים לנו שום דבר בתמורה, נזק כלכלי, ההתנתקות היא פרס לטרור וכו'. אבל הבעיה היא שאני לא מרגישה את זה בלב בפנים!

ברור שאם יש הצבעה באינטרנט שמבקשים להצביע נגד ההתנתקות- אני מצביעה, אבל רק בגלל שהרבנים ובכלל כולם אומרים שאסור למסור את גוש קטיף, אבל בתוך הלב אני לא מבינה למה! אף פעם לא הלכתי לעצרת או הפגנה בשביל גוש קטיף כי זה רחוק מהבית שלי- אני גרה בת"א (מחר יש הפגנה בת"א- אולי בעז"ה אני אלך), ואני גם לא שמה סרטים כתומים. כן, אני יודעת שזה נשמע ממש נורא. ילדים ובני נוער בגיל 14, 16, 17 עומדים בצמתים ומחלקים סרטים ונאבקים בשביל גוש קטיף, ואני כמעט לא עושה כלום!! אני רק קוראת לפעמים את התפילה לשלום הגוש שכתב הרב מרדכי אליהו, אבל אני עושה את זה רק בגלל "ועשית ככל אשר יורוך", אבל תכלס אני לא מבינה ולא מרגישה את החשיבות של המאבק. אני לומדת בתוכנית חלקית במדרשה, ומסביבי כל הרבנים והחברות מדברים על גוש קטיף, וכמה שצריך למסור את הנפש וכמה שזה נורא שרוצים למסור את הגוש, ורק אני שותקת ולא מבינה על מה כל המאומה. מיותר לציין שלא השתתפתי במבצ "פנים אל פנים", פשוט בגלל שאם אני לא מבינה את החומרה של מסירת שטחים מא"י- איך אוכל להסביר זאת לאחרים?

בקיצור, אני מרגישה ממש נורא עם עצמי, אני רוצה להיות חלק מהמאבק החשוב הזה על א"י, אבל אני לא רוצה להיות צבועה. מה עושים? איך אני אוכל ללמוד על החשיבות של א"י השלמה בכלל ושל גוש קטיף בפרט?

חיפשתי תשובה באתר, אבל לא ממש מצאתי- זה נראה כאילו ברור ומובן מאליו לכולם שלא מוסרים את גוש קטיף וזהו.

נב. אני יודעת שעד שהשאלה תגיע אליכם ועד שהתשובה תחזור אליי, יעבור הרבה זמן, אבל לא נורא- אני עדיין רוצה להבין וללמוד את הנושא הזה. תודה רבה. (סליחה על המכתב הארוך..)

תשובה

לשואלת שלום.
תודה רבה על השאלה החשובה! אני משער שיש עוד כאלה שהיא מקננת במוחם, וכל הכבוד שאת מבטאת אותה בצורה הכי ברורה. אני מצטער שהתשובה מגיעה רק עכשיו, עקב הנסיבות הכואבות.
את רואה את תוצאות הגירוש והחורבן, אז גם אם כל מה שכתבת היה נכון – אני בטוח שאת מסכימה שהצורה שבה הדברים נעשו היא מזעזעת בחוסר אנושיותה. אנשים כל כך מסורים לעמם, לארצם ולמדינתם נזרקים לרחוב (ברגישות...) בלי למצוא להם אפילו מקום דיור נורמלי. רק היום שמעתי על קבוצה שהגיעה לבית הארחה ורק אז התברר שמנהלת הגירוש בכלל לא סידרה להם מקום, ועכשיו הם נמצאות אצל משפחות במקום. לצערנו התקשורת לא עוסקת בזה, כדרכה בקודש. ואפשר להאריך בלי סוף על העוולות המוסריות הגדולות הכרוכות בתכנית, על אובדן מקום העבודה של האנשים, על העובדה שהמגורשים לא מקבלים אפילו פיצויים על ההפסדים הישירים והנלווים, מחיים בתוך קהילה תומכת מציעים להם לגור בתוך קיבוץ של השומר הצעיר, וכך סיפורים בלי סוף (במאמר מוסגר אומר שדבר אחד מנחם אותי – אני בטוח שה' רואה את כל מה שקורה כאן, וכל אחד יקבל את גמולו. הצדיקים מגוש קטיף יקבלו את גמולם הטוב, ומי שאחראי על תוכנית הגירוש והתנהג בצורה כל כך אטומה, מנוכרת ואכזרית – יקבל גם הוא את גמולו. אלא אם הוא ישוב בתשובה, ושערי תשובה לא ננעלו).

נחזור לעניינו. כאמור, ביצוע התוכנית היה מלא בעוולות מוסריות חמורות. אולם, אין ספק שגם אם הכל היה נעשה בצורה מוסרית, גם אם יוזמי התוכנית ומוביליה היו מגלים באמת רגישות והבנה כלפי המגורשים ולא אטימות וניכור, גם אז היא היתה תוכנית גרועה ומקולקלת. מכמה וכמה סיבות.
בפרשת השבוע הקרובה אנחנו קוראים:
"[כי תאמר בלבבך רבים הגוים האלה ממני, איכה אוכל להורישם. לא תירא מהם, זכור תזכור את אשר עשה ה' אלוקיך לפרעה ולכל מצרים]. המסות הגדולות אשר ראו עיניך והאותות והמופתים והיד החזקה והזרוע הנטויה אשר הוציאך ה' אלוקיך כן יעשה ה' אלוקיך לכל העמים אשר אתה ירא מפניהם... לא תערוץ מפניהם, כי ה' אלוקיך בקרבך אל גדול ונורא...
ולפני כמה שבועות קראנו מה יקרה אם לא נגרש מכאן את אויבנו (במדבר לג, נה):
"[ואם לא תורישו את יושבי הארץ מפניכם והיה אשר תותירו מהם לשכים בעיניכם ולצנינים בצידכם וצררו אתכם על הארץ אשר אתם יושבים בה]".
אנחנו לא עושים חשבונות במצוות. אין כאן מצב שאם לא נברח מגוש קטיף תהיה סכנה של פיקוח נפש לכלל עם ישראל, וכיון שכך – הרי זו ככל מלחמת מצוה, שכרוכה בהסתכנות מסויימת.
ראי על כך יותר בהרחבה: שיעור העוסק בנושא "התיישבות בשעת סכנה":
http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?id=164

כתבות נוספות