טרמף לחץ - מותר או אסור?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 30/11/02 23:06 כה בכסלו התשסג

שאלה

האם מותר לתפוס טרמפ לחץ?

החוק אומר שאסור, מה תשובתך?

תשובה

בס"ד

אסור ללחוץ אדם לתת צדקה וכך אומרת ההלכה כי גבאי צדקה שלוחץ את התורם לתת יותר מכפי כוחו. נקרא "נוגש ולוחץ" אע"פ שהנותן - נותן ברצונו.

וכך כתב הרמב"ם בהלכות מתנות עניים (פרק ז הלכה יא) "אדם שוע שהוא נותן צדקה יותר מן הראוי לו או שמיצר לעצמו ונותן לגבאים כדי שלא יתבייש - אסור לתובעו ולגבות ממנו צדקה. וגבאי שמכלימו ושואל ממנו - עתיד להפרע ממנו שנאמר "ופקדתי על כל לוחציו".

אמנם זה מדבר רק ב"לחץ" על מי שלמעלה מכוחו, והנוסע ברכב לכאורה אין זה למעלה מכוחו כיון שיש לו מקום באוטו.

אלא שלעולם אינך יודע מה ביכולתו ומה לא. ולפעמים בגלל לחץ שלך הוא משנה את מסלולו או נמנע מלנוח במקום שהיה חפץ בגלל הנוסעים הנוספים שאיתו.

לעומת זאת מותר לבקש - כך שהנותן - נותן ברצון ממש, רק היה צריך לשכנעו בחשיבות הענין.

לענין החוק - אינו מכירו. ואם אסור - אסור.