חישוב ערלה

חדשות כיפה הרב אייל קרים 24/12/02 13:35 יט בטבת התשסג

שאלה

אני עומדת לשתול פיטנגה (ב"פ העץ). השתיל נזרע והורכב לפני שנה והוא נמצא בעציץ מפלסטיק. מתי אוכל לאכול את פרותיו?

תשובה

שלום

סליחה על האיחור בתשובה.
לענייננו.
א. ראשית, יש לדעת שמי שנוטע עץ בעציץ, הפירות חייבים בעורלה, גם אם העציץ אינו נקוב (ירושלמי פ"א ה"ב).
אבל אילן שהיה נטוע בעציץ שאינו נקוב, ואח"כ הוציאוהו מהעציץ ונטעוהו באדמה, לדעת השולחן ערוך אין צורך למנות שנות עורלה מחדש, כי גם כשהיה נטוע בעציץ היה חייב בעורלה מדאורייתא.
אבל לדעת החזון איש, שהנטיעה בעציץ חיובה בעורלה הוא מדרבנן, יש לדון, כשעתה העבירוה לקרקע ומתחייבת בעורלה מדאורייתא, אם חייבים למנות שלוש שנות עורלה מחדש. ודין זה שנוי במחלוקת גדולה בין האחרונים.
ב. כדי לחשב שנות עורלה, נחוץ לדעת מה בדיוק נעשה בהרכבה, כי אם מרכיבים יחור של פיטנגה באילן ישן שכבר עברו עליו שנות עורלה, אזי הפירות היוצאים מענף זה, אין בהם דין עורלה.
ג. כמו כן נחוץ לדעת מתי נזרע בעציץ, כי לפי השולחן ערוך אין צריך למנות שנות עורלה מחדש. לכן כדאי בכל הנ"ל להתייעץ עם תלמיד חכם הבקי בהלכות עורלה כדי שידריכך, או שתכתבי לי את הנתונים הנ"ל ואענה לך.

שלום

אייל קרים