חברה מעורבת

חדשות כיפה הרב חיים נבון 04/04/08 11:40 כח באדר ב'

שאלה

שלום הרב.

א.קראתי שאלות ובהם שאלו אותך מה אתה חושב על דיבור וקשר עם אישה ועל התשובה שלך שאלו אותך

איך זה מסתדר עם השולחן ערוך. כתבת שזה הלכה לתקופתה..

על סמך מה אתה אומר את זה חוץ מעל סמך זה שזה לא כתוב בגמרא? האם אתה יכול לטעון שזאת הלכה לתקופתה רק כי זה לא כתוב בגמרא?

ב.ההורים שלי היו בבנ"ע לפני 30 שנים בערך בשבטים מעורבים לגמרי וכך גם היה ברב הסניפים בארץ. מה השתנה מאז ? למה קמו פתאום כל כך הרבה אנשים וגדולי דור שרוצים תנועה נפרדת וכמעט כל הסניפים בארץ בנפרד? מה פסקיו של הרב נריה מקים התנועה בנושא הזה?

ג.מה דעתך על מחנה סיירים בבנ"ע?

תודה רבה כבוד הרב אשמח לתשובה מפורטת

תשובה

שלום וטוב.
אינני חושב שכתבתי את הניסוח שאתה מצטט. אני מאמין שצריך לבדוק אילו דברים שמופיעים בספרות ההלכתית הם הלכות, ואילו הם עצות והנהגות (וכל מעיין יודע שגם השולחן ערוך מלא בדברים שאינם הלכה במלוא מובן המילה). כדי לבדוק זאת יש לחזור למקורות - גמרא, ראשונים וכו', ולבדוק האם מדובר בדין דאורייתא, בדין דרבנן, או שמא בדבר שאינו דין כלל, אלא הנהגה טובה. במקרה השלישי יש מקום לומר שזוהי הנהגה שטובה לשעתה, ולא בהכרח לדורות עולם.
בשום מקום לא תמצא מקור לדין דאורייתא או דרבנן שאוסר חברה מעורבת כדין עצמאי. בדורות מסוימים נהגו להקפיד על כך, כי זה מה שהיה נכון להם. לא בטוח שזה גם מה שיקדם את החברה שלנו מבחינה רוחנית והלכתית.