וידוי

חדשות כיפה הרב שמואל זעפרני 17/10/02 20:21 יא בחשון התשסג

שאלה

שלום לכבוד הרב.

בוידוי אנחנו אומרים"אבל חטאנו אנחנו ואבותינו",הרי אדם מתוודה על חטאיו שלו מדוע הוא מזכיר את אבותיו?

בתודה

תשובה

משה שלום,

האר"י ז"ל כתב טעם לכך בשער הכוונות(דרושי חזרת העמידה דרוש ה,וז"ל:"ובזה תבין טעם נכון למה נתקן הוידוי בלשון רבים כי היה צ"ל אשמתי בגדתי כו'. אך הענין הוא שמלבד מה שנענש האדם על חטאיו גם הוא נענש על חבירו מטעם הערבות כי כל ישראל הם גוף אחד כלול מאיברים רבים א"כ לזה ראוי לאדם שיתודה בלשון רבים כדי שיתודה גם על חבירו ולכן אף אם יש עבירות שלא חטא בהם הנה אפשר שחבירו חטא בהם וצריך להתודות בלשון רבים אעפ"י שהוא לא עשה אותה העבירה".
ובעל ה"פלא יועץ" בספרו חס"ל (קלא,ג),כתב הטעם לאמירת אנחנו ואבותינו,כי יכול להיות שחטא בגלגול הקודם והגלגול נקרא אב.
בברכה וכל טוב
שמואל זעפרני