שאל את הרב

התחלתי להתענין בחסידות ברסלב

חדשות כיפה חברים מקשיבים 08/02/11 21:46 ד באדר א'

שאלה

בס"ד

שלום !

אני בכיתה ט' וכמה שזה ישמע מוזר ואולי קצת פזיז וכאילו אני לא מבינה כלום מהחיים שלי, בערך שבועיים מתחילת השנה התחלתי להתעניין בחסידות ברסלב. אני מרגישה שנכנסתי לזה ממש חזק, ז"א שהתחלתי ללכת עם גרביים, ללמוד את תוררתו של רבינו בקביעות, וכמובן להשתדל לשמוח תמיד וב"ה יום יום !! אני מרגישה שטוב לי עם הדרך שבחרתי, ושאני עושה באמת את הדבר שנכון בשבילי ..

אני מרגישה שבגלל שנכנסתי לזה כ"כ מהר ובחוזקה, אני לא יודעת מספיק על החסידות. אני לומדת את תורתו של רבינו, אני מרגישה סיפוק, ואני תמיד רוצה לדעת יותר. אבל אוף, אני לא יודעת איך להסביר את זה, אני מרגישה שכמה שאני לומדת ולומדת אני לא יודעת את הבסיס ממש.

בהתחלה התחלתי עם שיחות הר"ן, עם שילוב ספריו של הרב ארז משה דורון, ועברתי לליקוטי מוהר"ן, ואח"כ לימוד יומי של חק ברסלב לישראל..

ז"א אני יודעת אבל לא יודעת מספיק, ואני מרגישה שזה אולי קצת זלזול. כי יוצא מצבים שחברות שלי מתענינות ושואלות אותי, ואני לא יודעת איך בדיוק להסביר להם ומפחדת להטעות אותם.

אני ממש מבולבלת, וחושבת שאולי הדרך שבנתיים כ"כ טובה לי בעצם לא באמת טובה . מה לעשות?

תודה, תזכו למצוות, ושה' יהיה עמכם תמיד ! (:

תשובה

שלום לך צדיקה.
אני מתרגש לקרוא את השאלה שלך, וממש מתפעל מכח הרצון ומהשאיפות הרוחניות הגבוהות של בחורה צעירה. יש לך כבר מספיק סיבות להיות שמחה ומאושרת, גם אם עוד לא הצלחת להגדיר לעצמך בדיוק את הדרך. ההשתוקקות לאהבת ה´, לשמחה ולהזדהות עם רצונו, הם דבר עצום לכשעצמו.

אגיד לך את האמת, גם אני לא יודע בדיוק מהי חסידות ברסלב, ולא ממש מבין בתורתו של ר´ נחמן. טוב, מי לא מכיר את "כל העולם כולו", "על ידי ניגונים", ואיך אפשר בלי תורה רפ"ב. אבל כל אלה, הם טעימות קטנות מהים הגדול והעמוק.

אחד הסיפורים העצובים של חסידות ברסלב, היא הרדידות המחשבתית המקובלת ביחס אליה. "נחנחים" שמקפצים על הרכב עם בוקסות מחרישות אזניים, גרפיטי של "נ נח נחמ נחמן מאומן" מתנוסס לראוה בחוצות, וקבצנים בני 18 מחפשים דרכם בצמתים וברחובות. דוקא העממיות המבורכת של החסידות הזו, הגדילה את השטחיות במקום שבו יש כל כך הרבה מה להעמיק.

צריך לדעת, שישנם ספרים בתורת החסידות שהם על גבול תורת הנסתר, אם לא נסתר ממש. "נתיבות שלום" למשל, הוא ספר מתוק ובהיר, השוה לכל נפש. אך "נועם אלימלך" לדוגמא, מלא כולו בסודות ונסתרות, ואפילו לקריאה הוא לא כל כך פשוט. "ליקוטי מוהר"ן", לצורך הענין, שייך לקבוצה השניה.

ברור לכל אחד מאיתנו, שהוא לא יכול לפתוח זוהר ולהתחיל ללמוד, ככה באמצע החיים, ולהבין שם משהו. צריך רקע רוחני רחב מאוד, שנבנה ע"י לימוד של ספרי אמונה פשוטים ויסודיים יותר, והוא תלוי גם בהתפתחות של האישיות ותיקון המידות.

בספרי הנסתר הללו ישנה "שפת קוד", רמזים וסמלים שהם [משל] למחשבות מופשטות ורעיונות נשגבים. צריכה להיות מוכנות נפשית ושכלית מאוד גבוהה, כדי להצליח לפענח ולהבין מה מסתתר מאחורי כל המילים המוזרות הללו.. [להכיר את הנמשל] מתוך המשל. ואם עושים את זה לא בזמן המתאים, אז פשוט [חיים בדמיונות]. נדמה לנו שאנחנו מבינים, וזה בערך כמו שילד בכיתה א´ יבין נוסחאות בפיזיקה, כי "מה זאת אומרת, הוא כבר יודע לקרוא אותיות ומספרים".. הנפש צריכה להבשיל כדי להיות מסוגלת לקלוט את התכנים המורכבים. כשזה מגיע מוקדם מדי, אז יש לזה טעם של בוסר.

לכן, כדאי מאוד להתחיל מספרים פשוטים יותר, לפני שקופצים למים העמוקים. אני יכול להמליץ לך על הספרים של הרב ארוש, שהם מאוד ברורים וזורמים בקריאה, והם קרובים לרוח של תורת ברסלב. בעיקר, הספר "בגן האמונה", שהוא פשוט מקסים ונוגע ללב.
בנוסף, יש כמה ספרים טובים של צבי אייל, שהם כתובים ברמה קצת יותר גבוהה. יש לו ספר שנקרא "כששומעים סיפור זה אחרת", שעוסק בסיפורי מעשיות של ר´ נחמן. גם "אוהב ימים" (ספר חדש יחסית) שמתרכז בנושא של עין טובה, יכול להתאים. ויש עוד.
כמובן, יש את ספריו של הרב ארז משה דורון, שהוא מסביר את "הנמשל" של כתבי ר´ נחמן, וכבר כתבת שאת קוראת אותם. ובכל זאת, הם עדיין ספרים שדורשים לימוד מעמיק, וכתובים בשפה לא כל כך פשוטה.

באופן כללי, החסידות באה לרכז את המבט פנימה, אל הנפש, הרגשות, והאישיות, לעומת התפיסה שרואה את העיקר בקיום המעשי של המצוות. חסידות ברסלב, מתמקדת בייחוד בהתמודדויות שיש לנו בעבודת ה´. השמחה עם כל הקשיים, הבטחון עם כל הנפילות, והחיוך עם כל העצבות. "לא להתייאש, רק לשמוח יש", "תן חיוך אחי, הכל לטובה". אפילו בניגונים של ברסלב אפשר לשמוע את סערת הנפש, המיטלטלת מצד לצד בלי מנוחה.

דוקא בגלל הרעיונות המהפכניים שיש לחסידות ברסלב להציע, צריך לנקוט בזהירות מירבית. יש כאן אנרגיות אדירות, שאם משתמשים בהם לא נכון, אפשר לגרום לנזק או להתחיל להתנהג מוזר, להיות קצת "משונה" ולפעמים גם הזוי.

לפעמים, כשאנחנו מגלים איזה רעיון שלא הכרנו קודם, יש התרגשות גדולה באויר, אנחנו בטוחים שמצאנו את האוצר הגדול, ומעכשיו הולכים לפתוח דף חדש, לשנות את הכל, ולהתחיל את החיים האמיתיים. ואז, אחרי חודשיים או שנתיים, פתאום מגלים שזה כבר לא זה, וממש לא מתאים לנו.

שואלת יקרה, את בתחילת הדרך. כל החיים לפנייך. תתקדמי לאט ובזהירות, אל תקפצי מדריגות, אל תתלהבי יותר מידי ותרוצי מהר קדימה. גם מה שנראה לנו עכשיו מושלם, יכול להיראות אחרת כשנתבגר עוד קצת. אל "תינעלי" על כל מיני מעשים או הנהגות, שאולי בהמשך תשני את דעתך לגביהם. אל תכפי על עצמך לעשות כל מיני דברים. קחי הכל בנחת, בלי שום מחויבות, מתוך ידיעה ש"היום זה עושה לי טוב, ואני מרגישה שזה בונה את יראת השמים שלי, אבל אולי מחר זה ישתנה".

אם זה מתאפשר, אז כדאי שיהיה לך קשר קרוב עם מישהי שאת מעריכה, שיכולה לכוון אותך, להסביר, ולעזור לך להבין את עצמך יותר טוב. זו יכולה להיות מחנכת או מורה באולפנה, אולי מדריכה מהסניף, ואפילו אמא (כמובן, תלוי בטיב הקשר ביניכן).

בנוסף, אני ממליץ לך לשמוע שיעורים על תורת ר´ נחמן וברסלב בכלל, וזה יכניס אותך לעולם המושגים והתובנות המיוחדות של החסידות הזו. אני מצרף לך כאן קישור לשיעורים בנושא באתר של "מכון מאיר" http://www.meirtv.co.il/site/archive_new.asp?cat_id=3948 (80 שיעורים, נראה לי שזה יספיק לזמן הקרוב..) חוץ מזה, יש שם שפע אדיר של שיעורים בכל הנושאים שבעולם, ואני בטוח שתמצאי משהו שקרוב לליבך.

לחברות, את יכולה לומר בביטחון בלי להתבייש ובלי לגמגם, שאת כרגע בבדיקה, בתקופת נסיון. אין לך את כל התשובות, כי את בעצמך רק בגישושים ראשונים, ומתחילה ללמוד את הנושא. לכן, חשוב גם לא "להרגיש מיוחדת" ביחס לבנות אחרות, שהם "עוד לא הגיעו לרמה שלי" ולא יודעות את מה שאני כבר מכירה. כולנו רוצים להיות טובים יותר, ולהתקדם, כל אחד בדרך המתאימה לו. אין מקום להתנשא או לזלזל חלילה בבנות אחרות. אדרבה, צריך להביט בעין טובה על כל אחת, ולבדוק מה אני יכולה ללמוד ממנה, מה היא מוסיפה לי לחיים שלא שמתי לב לבד, אילו הנהגות טובות אני יכולה לאמץ בזכותה.

הקב"ה ברא לנו עולם יפהפה, שמורכב מכל כך הרבה גוונים דומים וגם שונים. כל אדם הוא מיוחד, כל נשמה היא עולם מלא. ה´ יהיה בעזרך, ותדעי למצוא את המזון הרוחני שאת זקוקה לו כדי לפרוח, את ה"אות שלך בתורה", ואת הברכה המיוחדת שרק את יכולה להעניק לעם ישראל ולעולם כולו. כרגע את נמשכת לברסלב, אז תבדקי את הכיוון הזה, יכול להיות שזה בדיוק את. אבל גם יכול להיות שלא, וזו רק התלהבות נעורים, אז תשאירי בינתיים עוד אפשרויות פתוחות..

בהצלחה ובהערכה רבה.
אני כאן, לכל שאלה בענין הזה ובכל ענין.
בשמחה, אבישי.
batelam@gmail.com

כתבות נוספות