הצלת גויים בשבת

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 11/10/02 00:44 ה בחשון התשסג

שאלה

פיקוד העורף יוצא לעיתים למבצעי חילוץ בחו"ל.

1. האם חייל דתי רשאי לצאת למשלחת כזו ולעבוד בשבת.

1ב'. האם יש לחלק בין מקום שקיים סיכוי להציל יהודים למקום שאין סיכוי לכך. (כגון קניה והודו)

2. האם יש לחלק בין מצב עם סיכוי להציל חיים למצב שנשאר רק להוציא גופות.

2ב'. אם אסור להוציא גופות האם יש לקחת את האופציה הזו בחשבון לפני היציאה למשלחת.

תשובה

ב"ה ערב שבת פרשת נח תשס"ג

שלום רב!

בעקרון כיום כל מי שיכול להציל חיים, מציל חיי יהודי וחיי נכרי כאחד, כך מופיע בפוסקים האחרונים, והדבר נעשה "מפני דרכי שלום", יש מסבירים משום איבה, שאם אנו לא נציל נכרים הם לא יצילו יהודים, ויש רואים בכך ערך לכתחילה, בייחוד כיום שכל דבר נודע לרבים.

בעקרון כשמדובר על פיקוח נפש כיום מחללים שבת, ולכן יהיה מותר לצאת במקרה זה, אם מדובר על הצלת גופות לא נראה להתיר, אם ניתן לעשות זאת אחרי שבת, בכל מקרה רצוי לקבל הנחיות מפורטות מהרבנות הצבאית, שהיא אחראית על שמירת ההלכה בצה"ל. אם צה"ל פועל במקומות אלו בשבת, בודאי שהדבר צריך להעשות באישור הרבנות הצבאית, ואז חייל שומר מצוות יוכל לצאת במשלחת זו.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת