הלכות נטע רבעי

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 19/01/03 09:58 טז בשבט התשסג

שאלה

יש לנו עץ בגינה שעוד מעט יסתיימו לו שלש שנים-מה צריך לעשות כשמפרישים תרומות ומעשרות?

האם צריך לחכות גם שתעבור שנה רביעית ואז יהיה מותר לאכול?

בעניין קצת שונה-האם מותר להרכיב ענף קלמנטינה לעץ אשכוליות-או שזה כלאיים?

תשובה

בס"ד

בשנה הרביעית נקראו הפרות "נטע רבעי" והפרות של השנה הרביעית הם קדושים כמעשר שני, היינו שמותרים לאכלם בירושלים בטהרה, ופטורים מתרומות ומעשרות

בזמן הזה שכלנו טמאים, נפדים על כסף כמעשר שני. והפודה את שלו מוסיף עוד חמש. ובנטע רבעי ודאי מברך"ברוך אתה ה' אלקינו מלך העולם אשר קדשנו במצותיו וצונו על פדיון רבעי".

כיצד פודה אותן?
תולשן לאחר שנגמרו כל צרכן, ונוטל מטבע כסף שוות פרוטה, או פירות שווים פרוטה ואומר "בזה אני פודה פרות נטע רבעי אלו", ואין משתמשים במטבע זה - רק נוהג בו כמו מטבע מעשר שני.

אין מברכין בחוץ לארץ על הפדיון.

******

ענף קלמנטינה לעץ אשכוליות - אסור.
אחר כך מותר לאכול בשנה הרביעית.

פדיון זה הוא כמו מעשר שני רק שהוא על כל הפירות.