האם תורה ועבודה זה אידיאל? - 2

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 11/01/03 20:13 ח בשבט התשסג

שאלה

בס"ד

בקשר לשאלה

https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=17027

האם הרב יכול להרחיב יותר בקשר למה בדיוק קללה בעבודה של היום?

כיצד למעשה צריך האדם לעבוד בימינו?

ומה היחס לדעת הרב בין "לעבדה ולשמרה" לבין "מלאו את הארץ וכבשוה"

שבוע טוב

תשובה

בס"ד

התורה אומרת כי "בזיעת אפך תאכללחם - זו קללה. זה אומר שאנחנו לא צריכים לחפש לעצמינו עבודה גשמית ולהשתדל לעבוד במימד הרוחני.

כמו שזה אמור בגמרא סנהדרין דף צט/ב

"אמר רבי אלעזר: כל אדם לעמל נברא שנאמר "כי אדם לעמל יולד" איני יודע אם לעמל פה נברא אם לעמל מלאכה נברא?
כשהוא אומר: "כי אכף עליו פיהו" הוי אומר לעמל פה נברא.
ועדיין איני יודע אם לעמל תורה אם לעמל שיחה?
כשהוא אומר "לא ימוש ספר התורה הזה מפיך" הוי אומר לעמל תורה"

תמצית דברי חז"ל אלו לומר כי העמל בתיכנון וב"חשיבה יוצרת" יותר מתאים לאדם. יותר מתאים לאדם לתכנן מחרשה וקומביין מאשר להרתם במקום השור למחרשה. יותר מתאים לו ליצר משאית כבדה מאשר לסחוב אבנים על גבו. יצירתיות במיכון מחשבים ואלקטרוניקה יותר מתאימה לאדם.
זה נקרא בגדול = "עמל פה". אבל גם ב"עמל פה" יש "עמל חול" - "עמל שיחה" עמל במישור הפיזי לתכנן משאית ויש "עמל תורה" להבין איזה בנין צריך לבנות עם המשאית הזו? איך עושים את זה ביושר? לשם מה בונים כאן בנין?

הגמרא אומרת שהעיקר הוא לשים את עצמך במקום הזה לדעת איפה לבנות ואיך לבנות נכון ולשם מה לבנות וכד'.

ברור אם כן כי הבריאה לא ל"תוהו בראה" אלה ל"שבת יצרה". ולכן הציווי "לעבדה ולשמרה" והציווי לאדם ולאנושות הוא "מלאו את הארץ וכבשוה".

בהצלחה