האם להכניס לבית עיתונים דתיים?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 13/12/02 00:59 ח בטבת התשסג

שאלה

רקע: השאלה היא ביחס לעיתונים דתיים בבית אבל זה רק דוגמה אחת הממחישה את הבעיה. (בביתנו לא הוכנסו עיתונים בכלל באופן קבוע, רק לפני שנה התחלנו לקנות שבועון "משפחה" לצורך אישתי, הכולל גם עיתון בנוסף לחוברת.) לאחרונה התווסף עיתון "בשבע" המחולק חינם בכל בית בישוב.

בננו בן ה 15 לומד בישיבה תיכונית בכיתה י’. בסופי שבוע בא הביתה מהישיבה ואז יש את הדילמה הבאה.

שאלה: מצד אחד ניתן לומר שהכנסת עיתונים דתיים הביתה כגון "משפחה" או "בשבע" תימנע מהילד גישה לעיתונים חילוניים גרועים בהרבה, או תימנע מהילד חיפושים של נושאי אקטואליה ממקורות מדיה שונים אשר מהווים בהחלט סכנות יותר גדולות.

מצד שני, צריך לחנך לניצול הזמן באופן חיובי ללימוד תורה או גמילות חסדים וקיום מצוות, ולנצל כל רגע פנוי שלא ילך לאיבוד אף רגע לשוא, ועיסוק בעיתון נותן לגיטימציה למצב שבו מבטלים תורה ומצוות.

גם יש השפעה שלילית על שאר הילדים הקטנים שמתרגלים שבבית קוראים עיתון ושזה דבר לגיטימי.

מצד שלישי, נכון שהחינוך הוא "על פי דרכו" של הילד.

הילד שלנו יש לו תפיסה מהירה אבל איננו אוהב מאוד את הלימודים. האם בכל זאת לדחוף לכיוון של לימוד תורה כמה שיותר שישמע שיש לשאוף לעלות תמיד בקודש, או לא.

תשובה

בס"ד

[א]
בשבת לא יהיו עיתונים בבית כלל!! וביום חול אשתך תקרא את העיתון שלה ותוכלו לקרוא את "בשבע". קריאת עיתונים בשבת אינה מתאימה כלל ויש בה לפעמים ספקות הלכתיים שונים. אפילו בעיתונים דתיים. כגון פרסומות וכד'.

אם לא תכניס עיתון בבית בשבת - לא תפגע לא באשתך ולא בילדיך.

[ב]
אין צורך לעודד ילדים לקרוא עיתון מכל הסיבות שמנית וגם כדי שלא יקרא עיתון אחר.
דע לך שקריאת עיתון דתי גוררת קריאת עיתון חילוני הרבה יותר מאי קריאת עיתון.

[ג]
צריך להביא לילד את לימוד התורה באהבה. לחפש את הנושאים המענינים אותו בתורה ועליהם לדבר ואותם לפתח.
לא בלחץ - רק בעידוד חיובי.
גם אתם אל תהיו לחוצים מאהבתו המועטת ללימודים - להרבה נערים זה קורה. בשלב מסוים הם מתבגרים ואוהבים את הלימוד.

בהצלחה