האם גר יכול לברך שעשה ניסים לאבותינו

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 27/11/02 21:21 כב בכסלו התשסג

שאלה

האם גר יכול לברך "שעשה נסים לאבותינו" כשמדליק נרות חנוכה?

הרי במשנה מסכת ביכורים "אלו מביאין ולא קורין? הגר מביא ואינו קורא שאינו יכול לומר אשר נשבע ה' לאבותינו לתת לנו"

תשובה

בס"ד

כתב ר"ע ברטנורא על המשנה שהבאת בשאלה

"ורמב"ם כתב שאין הלכה כמשנה זו אלא הגר מביא וקורא ומצי למימר לאבותינו מפני שהארץ ניתנה לאברהם והוא אב לגרים כמו לישראל, דכתיב "כי אב המון גויים נתתיך", ודרשינן ביה: לשעבר היית אב לארם עכשיו אתה אב לכל העולם
וכן כשהוא מתפלל בין בינו לבין עצמו בין בביהכנ"ס אומר אלוקי אבותינו, אפי' אין אמו מישראל". עכ"ל.

וכן כתב הרמב"ם בתשובה לאברהם הגר שהיו מבזים אותו על מוצאו ושאינו בן לאבותינו. ואנו צריכים לדעת כשאנו אומרים שעשה נסים לאבותינו שאנו המשך החשמונאים שבוטחים בקב"ה ולא באומות העולם, בוטחים ברוח ולא בכח, וע"כ מתוך אמונה זו יש להוסיף בתורה ומצוות בימים אלו.

חנוכה שמח