גידולי אוויר

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 31/12/02 21:50 כו בטבת התשסג

שאלה

גידול ביתי של נבטים נעשה ע"י שטיפתם במים פעמיים ביום. הם אינם מונחים על מצע כלשהוא ובעצם מתקיימים רק מהלחות (ולא המים) שבתוך הצנצנת.

מה ברכתם?

האם יש להפריש מהם תרו"מ?

האם שייך בהם כלאים?

בתודה

תשובה

בס"ד

שלום לך רעננה

לענין שאלתך אודות נבטים, הנה נחלקו בכך האחרונים כאשר דעת הגר"מ אליהו שליט"א היא שיש להפריש מהם תרו"מ וברכתה מזונות (אם הנבט הוא של חמשת מיני דגן), אולם הרבה אחרונים חלוקים על כך וס"ל שנבטים הגדלים בבית הרי זה ספק בחיוב הפרשת תרו"מ ועוד שהרי זה בעציץ שאינו נקוב, ומכיוון שאיננו במים הרי שאין בכך חיוב תרו"מ וכן ברכתם שהכל.
מכיוון שתרו"מ מדרבנן הרי שמספק אין צורך להפריש והרוצה יפריש ללא ברכה, וכמו כן ברכת אכילתם היא שהכל.
הראשון לציון הגר"מ אליהו שליט"א בתורה והארץ ב עמ' 208, הגר"י אריאל שליט"א באהלי תורה ח"ד סי' מח, אמונת עתיך מס' 13.