ברכת המוציא

חדשות כיפה הרב משה כ''ץ 28/11/02 12:35 כג בכסלו התשסג

שאלה

ברצוני לדעת האם מותר להוסיף לבצק לחלה של לחם משנה:

1)שמן

2)ביצה

3)תבלינים שונים

4)צימוקים

5)דבש

וכן, כמה סוכר מותר להוסיף לחלה כדי שעדיין יהיה מותר לברך עליה המוציא. (השאלות נוגעות לספרדים וגם לאשכנזים).

תודה מראש

תשובה

בצק מקמח ומים - ברכתו המוציא.
אם מוסיפים עוד חומרים, כמו שמן, ביצים ודבש, צריך לשמור שהמים יהיו עיקר.

לשיטת מרן המחבר, לספרדים, בסימן קסח' באו"ח, כל זמן שיש למאפה טעם לחם, ושאר התוספות טעמן לא ניכר - ברכתו המוציא. לפי הערכה, אם שאר החומרים אינם עולים על 25%, והמים 75%, טעמם עדין לא ניכר. אם יש יותר, זה כבר ספק המוציא ספק מזונות.

לשיטת הרמ"א, לאשכנזים, אפשר להוסיך עד 50% חומרי טעם ו- 50% מים, ובזה ברכתו המוציא. יותר מזה - ברכתו מזונות.

תשובת הרב אליקים לבנון
רב הישוב אלון מורה וישיבת 'ברכת יוסף'