ברכות

חדשות כיפה הרב שי פירון 28/12/02 22:23 כג בטבת התשסג

שאלה

שאלתי חלק מהשאלות כבר, אבל החלפתי אי מייל ולא יכולתי להכנס לאי מייל הקודם לראות את התשובות, אז אני שואל עוד פעם.

א) אם אני אוכל מזונות ואח"כ שהכל או ההפך- איזה ברכה אחרונה צריך לברך ואם גם על המחיה וגם בורא נפשות אז באיזה סדר?

ב)האם מותר לי לברך ברכה אחרונה אם ברכתי ברכה ראשונה, וגם אם מותר לברך ברכת המזון אם לא ברכתי על הלחם?

ג)מה צריך לברך קודם, שהחיינו או את הברכה על המאכל?

ד)אם ברכתי המוציא ואחרי זה אני אוכל עוגה

(ואני לא מכוון להוציא גם את העוגה), האם לברך מזונות על העוגה או לא, והאם זה קשור לזה שאני אוכל את העוגה כדי לשבוע או סתם לקינוח?

ה)בשמע ישראל שאומרים ה' אחד, האם הכוונה היא שבעתיד ה' יהיה אחד- שכל העולם יאמין בו?

ו)באשרי- אם כיוונתי ברוב אבל לא ב"פותח את ידיך ומשביע לכל חי רצון, האם אני יוצא לידי חובה, ואם כיוונתי רק ב"פותח את ידיך...",

מה הדין?

תודה רבה, וסליחה על ריבוי השאלות.

תשובה

ב"V

א. בשני המקרים אתה מברך קודם מעין שלש ואח"כ בורא נפשות.

ב. אם לא ברכת על הלחם, אינך נפתר מחיוב ברכת המזון.

ג. קודם מברכים את הברכה על המאכל ואח"כ את ברכת שהחיינו.

ד. ברמה העקרונית אם לא תכננת לאכול עוגה ולא רגיל לאכול עוגה הרי שיש מי שאומר שצריך לברך מזונות על העוגה אבל אם התכוונת כשברכת המויא לסעודה על כל מה שיבוא בתוכה אינך צריך לברך מזונות.

ה. ה' אחד - היינו אחדותו ויחודותו של ה'. כבר עתה. מצד האומר. ומובן שחזון העתיד מצטרף לכך אך אין זה עיקר ההכרזה של עם ה' בדבר יחידותו של האל ב"ה.

ו. אינך צריך לחזור על הברכות ויש כאן רק המלצה לכוון בתפילות אלה אך אין בכך מצב של חזרה וכו'.

שי