ארץ ישראל

חדשות כיפה הרב שי פירון 24/12/02 10:26 יט בטבת התשסג

שאלה

בס"ד

אני יודעת, שבתורה כתוב, שבנ"י היו צריכים לכבוש את הארץ מידי העמים היושבים בה, אך מה עם העמים?

שאלתי מורה בבית ספר, והוא אמר לי, ככה כתוב בתורה וככה הקב"ה רצה, אבל לימדו אותנו גם שהקב"ה אוהב את כל הברואים שלו, כי כולם נבראו בצלמו. אז האם הוא, הקב"ה ציווה פשוט לגרש את העמים מהארץ?

וחוץ מזה, המורה שלנו השתמש בביטוי "לנקות את הארץ מהעמים", וזה נשמע לי ממש מזעזע. האם זה מה שהתורה אומרת?

תשובה

ב"ה

שלומות!

היה קשה לי לקרוא את דברייך.
אין ביטוי נעלה למוסריות כמו תורתנו. התורה לא עוסקת בשאלת ניקוי הארץ מזרים. התורה מדברת על שלטון יהודי, על ביעור עבודה זרה אבל לא על גידוש והזזה של עמים.
הויכוח הוא לא על השאלה מי יגור כאן, אף שטבעי שארצה שרוב יושבי הארץ יהיו יהודים.
הויכוח הוא על ריבונות. אני בטוח שריבונות ע"י על ארצו היא ענין רציני ומשמעותי ואסור לנו לוותר על כך. זה ביטוי להופעת שם שמיים בארץ. ציבור המתנהל על פי הקודש האלוהי. אבל הקודש הזה מחייב התייחסות נאותה לזר באשר הוא ומכאן כל דיני גר תושב.

בברכה,

שי