אכלתי בלי ברכה ונזכרתי

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 08/12/02 11:45 ג בטבת התשסג

שאלה

שלום!

יש לי שאלה:אם אני שוכחת לברך ברכה ראשונה והתחלתי לאכול\לשתות מעט- מותר לי לברך כשנזכרתי?

ועוד משהו: איך אדם יכול לשלוט על המחשבות שלו אם הן לא טובות?

תודה

תשובה

בס"ד

לגבי הברכה:
אכל מאכל כלשהוא ונזכר שלא בירך, ורוצה להמשיך לאכול - חייב לברך לפני שימשיך שוב באכילתו.

אם המאכל עדיין בפיו והוא דבר שאינו נמאס כשיפלטנו לחוץ - יפלטנו ויברך עליו
אם הוא דבר שנמאס ונגעל ממנו - יסלקו לצד אחד בפיו ויברך.

שתה משקה כלשהוא ונזכר שלא בירך, ורוצה להמשיך לשתות - צריך לברך.
אם המשקה עדיין בפיו - פולטו (פולטו במידה וכללי הנימוס מאפשרים), אבל אם הוא זקוק למשקה זה, כגון: תרופה, או שצמא ואין לו משקה אחר - יהרהר הברכה בלבו ויבלענו.

בכל מקרה לא יכול להמשיך לאכול או לשתות בלי ברכה של ממש בפיו.

לגבי השאלה השניה יש הרבה תשובות לכך באתר.
אך בקצרה אומר לך שלאדם יש בחירה חפשית והוא יכול לחשוב מחשבות טובות ולדחות את המחשבות הרעות.

הרמב"ם כותב שמחשבות של עריות נוצרות בגלל בטלה ושעמום ואם האדם מעסיק את עצמו בדברי תורה לא יבואו לו מחשבות של חטא.

וכן כותב רבי נחמן מברסלב שאי אפשר לחשוב שתי מחשבות בבת אחת לכן אם את חושבת מחשבה חיובית היא דוחה מחשבה שלילית ובלתי רצויה.

לכן אם אדם עושה מצוות ולומד תורה כל מחשבותיו באופ ן טבעי נוטות להיות טובות. ואם הוא מסתכל בעריות או מסתובב במקום עריות או מתבונן בטלויזיה או בעיתונים - קשה לשלוט על המחשבות שלא ירוצו לרעה.

וראי עוד תשובה שנכתבה לבן אבל היא מתאימה גם לבנות
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=1989

וראי לקט תשובות על כוונה בתפילה שהעקרונות המובאים שם נכונים לגבי שאלתך בענין שליטה במחשבות:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=19899

בהצלחה גדולה