איך פותרים חלומות?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 01/12/02 15:44 כו בכסלו התשסג

שאלה

בס"ד

לרב שמואל אליהו הי"ו השלום והברכה.

רציתי קודם כל, להביע רגשות תודה חמים עמוקים וזכים, לכבוד הרב, על תשובותיו המתוקות והזכות, על דברי האמת, ועל נועם דבריו.

אני מקווה שהרב מזהה אותי, על פי שמי. שאלתי את הרב מספר שאלות, והרב כה עזר לי בתשובותיו. אף על פי שזכיתי לשמוע את הרב רק פעמים מספר, אני מרגיש קשור אל הרב במאד מאד. בעזרת ה' יתברך, ובלי נדר, ברגילה הראשונה שתהיה לי (אני חייל בשירות סדיר), אגיע לצפת, ואשמח מאד אם אוכל לדבר עם הרב. אני יודע שהרב עסוק, אבל להכנס לדבר עם כבוד הרב, ולקבל ממנו ברכה, ישמח את נפשי במאד מאד. האם הדבר אפשרי?

בהזדמנות זו, רציתי גם לשאול את כבוד הרב דבר מה.

כמעט ולא עובר לילה, שאינני זוכר את החלומות אשר חלמתי. לפעמים - לפרטי פרטים, ולעיתים - במעורפל.

ראיתי שהרב המליץ לרשום את החלומות. למה זה טוב, והאם זה יעיל?

האם אפשר 'לפתור' חלומות? ואם כן, מי יכול לעשות זאת?

האם אפשר לבקש מהקב"ה שיתן לי תשובה בחלום, לשאלה חשובה, ולהתייחס לחלום כתשובה ברורה?

והאם אפשר לחזור על כך, במידה ולא חולמים על אותו הדבר?

מצטער על ריבוי השאלות, אבל אשמח אם הרב יסביר מעט על החלומות, ועל המנהגים (כמדומני שאין כאן הלכות ממש, אם איני טועה).

בתודה רבה מראש,

בהערכה אין קץ, ובאהבה רבה.

זאב.

תשובה

בס"ד

העובדה שאדם חולם וזוכר את חלומותיו היא מאוד טובה כיון שככל שהוא חולם יותר - הוא מקושר יותר לעולם הרוחני. וככל שהוא זוכר יותר את חלומותיו - זאת אומרת שהמציאות שהוא חי בה מקושרת לעולמו הפנימי הרוחני - וזה טוב.

מה שצריך להזהר זה להיות מקושר גם למציאות בכל הוויתה וליצור עולם אחד של שניהם ולא לחיות רק בעולם ההוא, ולא,,,,, ליצור שני עולמות מנותקים.

לגבי פתרון חלומות דע לך כי יש חלום שכולו תוצאה של מחשבות שהתרוצצו לך בראש במשך היום, ויש חלום של נבואה וגם בחלום שיש בו קצת נבואה יש דברים בטלים. וכדברי רבי שמעון בן יוחאי בגמרא שאמר שזה כמו חיטה שיש סביבה מוץ ותבן, כך בכל חלום יש דברים בטלים.

הדברים הבטלים אינם רעים. אם יודעים איך לנפות ולברור ולא לאוכלם - התבואה היא ברכה גדולה. כך בחלום אם אוכלים את התבואה עם קליפותיה מקבלים נזק ותועלת גם יחד ולא ברור מה יותר ממה.

השכל של האדם נועד לעזור לו לברור את התבן מתון התבואה. ולכן כדאי שהפותר יהיה אחד מאוהביו שירצה להביא את הטוב, שהוא יחפש את הטוב שבחלום שלך.
כדאי שיהיה תלמיד חכם שידע איך למצוא את הטוב הזה יביא לידי מימוש. כיון שכל החלומות הולכים אחר הפה.

בכל מקרה - כיון שחלום לא בא מעולם המעשה אלא מעולם אחר. הוא בא בשפה של העולם האחר ולא בשפה של העולם הזה. ולכן החלום הוא ברמז ולא במפורש.

חלום שנפתר בחלום הוא דבר טוב. אבל בדרך כלל הבירור נעשה על ידי מערכת אחרת דהיינו השכל. כמו שלימוד תורה בחברותא הוא יותר טוב מאשר ללמוד לבד.
למה?
כיון שכששומעים דעה אחרת מזוית אחרת ושונה שמסתכלת על התורה - זה מביא את שני הלומדים לכוון אל האמת.
כך גם בענין החלום. הוא בא דרך עולם הדמיון והפתרון בא דרך עולם המעשה. ביחד הם מביאים את האדם לדרך האמת.

לא להסתמך על חלום כהוראה משמים כיון שיש בחלום גם דברים בטלים כדלעיל.
לכן ההלכה אומרת מצד אחד שצריך להתענות על חלום רע אפילו בשבת (או"ח סימן רכ) ומצד שני כתוב בשו"ע יורה דעה סימן רנט כתוב ש"אם אמרו בחלום אלו המעות שהטמין אביך של צדקה הם - אינו כלום דדברי חלומות לא מעלין ולא מורידין"

וראה בענין החלומות באריכות בגמרא ברכות פרק הרואה על חלומות ופתרונותיהם (גמרא ברכות דף נה/ב )וראה כמה כללים על פתרון חלומות:

"אמר רבי אלעזר מנין שכל החלומות הולכין אחר הפה שנאמר "ויהי כאשר פתר לנו כן היה"

אמר רבא: והוא דמפשר ליה מעין חלמיה - ובלבד שיפתור מעין החלום - שנאמר "איש כחלומו פתר"

אמר רבי יוחנן השכים ונפל לו פסוק לתוך פיו הרי זו נבואה קטנה
ואמר רבי יוחנן שלשה חלומות מתקיימין חלום של שחרית וחלום שחלם לו חבירו וחלום שנפתר בתוך חלום ויש אומר אף חלום שנשנה שנאמר "ועל השנות החלום וגו"

****************
בכל מקרה הרואה חלום ונפשו עגומה - ידע שיש דרך להטיבו - נוסח הטבת חלום
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=7848
****************

אני מקווה שעניתי על רוב שאלותיך. ובכל מקרה אם יש לך עוד שאלות - שאל ונשתדל בשמחה לענות לך.

בהצלחה