שאלה
שלום,
טוב..אז קודם כל אתם גדולים!!!
ולכן אני פונה דווקא אליכם..
אז ככה: איך באמת אפשר לכבד הורים??
כאילו, זה לא שאני לא מכבדת בכלל, אבל יש דברים שאנחנו לא מסכימים עליהם, או שמעירים על כל דבר ואז אני מתעצבנת ופוגעת בחזרה. ואני יודעת שזה לא יפה, ושזו כפיות טובה, אבל לפעמים כבר אי אפשר להתאפק ואז הכל מתפרץ..!! אז מה אני אמורה לעשות???
תודה רבה!! :) אתם מדהימים!!!
תשובה
שואלת יקרה שלום וברכה,
אכן מצוות כיבוד הורים היא מצווה גדולה וקשה מאוד, ומסופר על רבי טרפון, שכאשר אמו רצתה לעלות למיטתה הוא היה מתכופף והיא הייתה מטפסת עליו, וכן פעם אמו אבדה את נעליה וכאשר היא הלכה היה רבי טרפון בנה שם את ידו מתחת רגליה כדי שלא יתלכלכו. וכאשר רבי טרפון הלך לבית המדרש וסיפר זאת אמרו לו חכמים שעדיין לא הגיע לחצי מצוות כיבוד הורים. ונתנו לו דוגמא לכיבוד הורים גדול, אם אחד ההורים זורק את הארנק לים ולא מכלימים אותם, כלומר, שכיבוד הורים ניכר ובא לידי ביטוי במצבים הקשים, בנסיונות ולא כאשר קל לנו לעשות זאת.
כדי להתחזק בכיבוד הורים יש ללמוד את הנושא, גם מבחינה אמונית וגם מבחינה הלכתית, יש לרב משה בלייכר ספר בשם "ורב שלום בנייך", שמדבר על הנושא, את יכולה לבקש ממישהי בוגרת שתלמד איתך את הספר הזה, בגלל שהוא מאוד עמוק, וספרים הלכתיים יש לרוב.
כשאמו של רב יוסף הייתה נכנסת לבית הוא היה קם בפניה ואומר "אני קם בפני השכינה", כלומר, ישנם שלושה שותפים באדם, אביו, אמו והקב"ה, את בעצם הרכב של שלושתם, רבש"ע עזר להוריך להביא אותך לעולם, זה דבר מאוד גדול שהם עשו, יש שני אנשים בעולם שהחליטו להתחבר יחד כדי להביא אותך לעולם, זו השגחה מאוד גדולה, יש מישהו בעולם שאוהב אותך ורוצה שיהיו לך חיים טובים. אמנם לפעמים יש מריבות קטנות, אך הם כלום ביחס לדבר הגדול הזה – שההורים שלך רצו להביא אותך לעולם! הם גם דואגים לך ומפרנסים אותך, אמנם לפעמים אתם לא מסכימים, אך מי אמר שתמיד צריך להסכים. כיבוד הורים אין הכוונה שצריך לחשוב ולהתנהג כמו ההורים, אלא שצריך לכבד אותם, כלומר, לתת להם מקום אצלך בלב, להבין שהם חשובים, להתייעץ איתם גם אם את לא הולכת לעשות מה שהם אומרים ולשתף אותם במה שעובר עלייך, לדבר איתם על הרגשות שלך ועל הרצונות שלך, להיות פתוחה איתם.
גם הקשר שלנו לרבש"ע עובר דרך ההורים, לעיתים אדם שמסוכסך עם הוריו, מסוכסך גם עם רבש"ע. בעשרת הדיברות מצוות כיבוד אב ואם כתובים בלוח הימני, כלומר, הם שייכים למצוות שבין אדם למקום, למרות שהם בני-אדם, בשבילך הם היוצרים שלך, מי שהביא אותך לעולם, אדם שמזלזל שמי שהביא אותו לעולם, עלול לזלזל במקור החיים, שנותן לו חיים.
ישנה גם קיצוניות שנייה – שאדם שמשועבד להוריו, אין לו רצונות משלו והוא עושה כל מה שהם רוצים גם אם הוא אינו רוצה, מצב זה אינו בריא ויש להשתחרר ממנו, זהו סוג של עבדות, יש להבין שהורים הם דבר חשוב, אך הם לא מחליטים בשבילך הכל, בדברים המהותיים בחייך את תחליטי, כגון עם מי תתחתני ואיפה תגורי, אבל בדברים הקטנים כדאי לשמוע להם, כמו ללבוש סוודר ולא לתפוס טרמפים, ככל שמתבגרים מבינים מה עיקר ומה טפל בחיים, על מה כדאי להתעקש ועל מה לוותר.
אבל יסוד היסודות ועיקר העיקרים כדי להצליח בכיבוד הורים הוא לדבר עם ההורים, להסביר להם את המצב, לומר להם איך את מרגישה, שקשה לך לכבד אותם, לומר להם שאת לא אוהבת שאתם רבים ואת רוצה להסתדר איתם, ומצד שני שאת רוצה לעשות מה שאת רוצה, ותקשיבי מה הם אומרים. להקשיב אין הכוונה לבצע, אלא לתת מקום בלב שלך למה שהם אומרים, להבין אותם, אולי הם יאמרו שקשה להם ושהם חושבים שאת מתרחקת מהם, ואז תסבירי להם שאת לא מתרחקת ושאת מאוד אוהבת אותם. פשוט לדבר, דיבורים פשוטים ואמיתיים, שיהיה קשר אמיתי, ומתוך כך תבני את והורייך, גם הם ישתנו, לא ע"י שתשכנעי אותם בוויכוחים, אלא ע"י שהם יבינו את המקום שלך ואת העולם הפנימי שלך. זוהי עבודה קשה אך פירותיה מרובים, ע"י קשר טוב עם ההורים האמונה שלך תתחזק וגם הקשר שלך עם רבש"ע, זה שווה.
גם אם בהתחלה כשאת מדברת איתם את מתפרצת, אל תתייאשי, תדברי עוד פעם ועוד פעם, עד שתצליחי לדבר בצורה רגועה, צריך סבלנות, לא ביום אחד מצליחים, כל פעם שאת מתפרצת, תחשבי למה כעסת ומה הפריע לך ותנסי לברר מה גורם לזה, אולי אפילו תשתפי את הוריך.
שיהיה בהצלחה, אשרייך שאלו דאגותייך, איך לכבד את הוריך. יש אנשים שדואגים איך להרוויח כסף, ואיך להרוויח כבוד, ואת – דאגתך היא איך להצליח בכיבוד הורים, במצווה הגדולה והחשובה הזאת, בעזרת ד', הבא ליטהר מסייעין בידו, ובזכות התשוקה הגדולה שלך את תצליחי, ד' לא ימנע טוב להולכים בתמים ובחסדו יתברך הוא יסייע לך.
בברכה, איתי