איך יוצאים מבית כנסת

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 20/10/02 01:19 יד בחשון התשסג

שאלה

שלום לכבוד הרב.

רציתי לדעת מה העניין העומד מאחורי רעיון היציאה מבית הכנסת עם הפנים כלפי בית הכנסת?

-כלומר כשיוצאים הולכים אחורה עם הפנים כלפי בית הכנסת ולא רגיל, כשהגב מופנה לחדר ממנו יוצאים (בית הכנסת..)-

תודה מראש

תשובה

לא להפנות את הגב לארון הקודש.
פשוט ענין של כבוד.

זה לא חובה. זה מנהג טוב ויפה.

וכך כתב ספר אליהו רבה או"ח - סימן קלב

"ישב מעט ויאמר פסוק "אך צדיקים יודו לשמך ישבו ישרים את פניך", וכן עשה רש"ל. וכשקם לצאת היה משתחוה פני היכל ואומר "כי כל העמים ילכו איש בשם אלוהיו ואנחנו וגו',
וביציאותו מבית הכנסת היה חוזר ומשתחוה בפתח בית הכנסת והיה אומר "ה' נחני בצדקותיך למען שוררי הישר לפני דרכיך".
עוד כתב ובצאתו אל יחזור אחוריו מיד לשכינה אלא כמו שנפטר מלפני המלך בשר ודם או רבו שיש לו לילך כנגד אחוריו ופניו עד שירחיק ממנו. על כן לא יצא ואחוריו להיכל אלא יצדד וכן בירידתו מן התיבה."

כמו כן יש הלכה שלא לרוץ ביציאה מבית הכנסת - כי זה נראה כאילו משאוי היה מונח על כתפיך. (שו"ע צ')