שאל את הרב

איך אפשר לא לסתור את האמונה?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 25/02/11 15:40 כא באדר א'

שאלה

ב"ה

שלום!

לאחרונה מטרידה אותי שאלה.

למדתי שאין טענה שכלית אמונית שלא ניתן לסתור, אם כן מה לא ניתן לסתור?

כל מה שהאמונה שלי מתבססת עליו פחות או יותר ניתן לסתירה כמו מעמד הר סיני וכד' (או לפחות לעירעור ניכר של הוודאות).

תשובה שקיבלתי מר"ם בישיבה שלי היא שע"י זה שאנו מרגישים את ה' בלימוד גמרא, תפילה בכוונה וכו... אנו יכולים לחוש את ה' ולהיות בטוחים בקיומו ובאמיתות התורה אך גם את זה ניתן להסביר כאקסטזה דתית וכד' כאשר גם מוסלמים מגיעים לודאות מוחלטת שהם מוכנים למות עליה כאשר אנו יודעים שהודאות הזו שקרית.

כנ"ל גם נזירים בודהיסטים ששמעתי שכורתים לעצמם איברים מתוך אמונתם.

אני מקווה ששאלתי הובנה, תודה רבה ויישר כח על כל מה שאתם עושים!

תשובה

שלום לך

יישר כח על השאלה היפה והחשובה. היא מראה שאתה אדם חושב, וזה דבר מאד מאד חשוב.

הטענה ש'כל טענה שכלית אפשר לסתור' היא נכונה באופן חלקי

זה נכון, שודאות אין. בכלל, אין ודאות בעולם בשום דבר (חוץ מנוסחאות מתמטיות, ואולי חוקי הפיזיקה). מצד שני, זה לא אומר שאי אפשר לבסס אמונה באופן שכלי.

אני אתן משל פשוט.

אדם בוחר בת זוג. הוא מפעיל את מיטב שיקוליו בהחלטה - האם הוא רוצה להנשא לאותה אשה.
הם יש חוק טבע שהוא חייב להנשא לה? לא רק שאין חוק טבע כזה, אותו אדם בטח לא ישמח כל כך לחשוב שזה לא שהוא אוהב אותה, אלא פשוט, יש חוק טבע שמחייב אותו לאהוב אותה.

האם זה אומר, שאין טעם לכל הבירורים השכליים, ופשוט, שיבחר בת זוג בהגרלה? לא. ממש לא.

זה רק אומר, שגם אחרי הבירורים השכליים, צריך להיות מוכן לזה שזה דורש מאיתנו השקעה נפשית.

אפשר להוכיח באופן ברור, את עליונות התורה, על כל שאר הדתות האחרות. את המשמעות האדירה של התורה לעולם ועוד. אפשר להוכיח באופן משכנע שהתורה היא דבר מאד מאד חשוב וכדאי לבחור בו.

האם אפשר להוכיח לגמרי? לא. כאן המקום לאישיות שלנו, לבחירה החופשית שלנו בין טוב לרע. להחלטה שלנו, שאחרי הבירורים השכליים, לא נתחיל שוב לדוש בכל הספקות.

אני רוצה להעמיק עוד מעט בשאלה הזו.
האם באמת אנשים לא מקיימים מצוות בגלל שהם לא משוכנעים באמיתת הדבר?
הרוב המוחלט של המקרים, אנחנו לא בוחרים בטוב, לא בגלל שאנחנו לא חושבים שזה טוב, אלא בגלל שקשה לנו להתגבר על עצמינו.
אם נחליט, שבמה שאנחנו [כן] מאמינים, נעשה את זה בלי הנחות ובלי פשרות, זה כבר יקדם אותנו מאד מאד

ברכה והצלחה

טוביה
tsbais@Actcom.co.il

כתבות נוספות