שאלה
ידועות דרכי חז"ל לצרף כמה אנשים לאחד.
כמו (סנהדרים לח.) "זרובבל שנזרע בבבל ומה שמו נחמיה בו חכליה".עד שהקשה על כך ר' יעקב עמדין : "דבר תמוה שהרי הוא נגד פשטי הכתובים המבוארים בספרים של עזרא ונחמיה" (שהרי יש פסוקים שבהם הם מוזכרים ביחד).
דרכי חז"ל לצרף אנשים בלתי ידועים כמו זה ששמואל ב' ובדברי הימים כתוב שחנניה הרג את גוליית והרי דוד? מתרצת הגמרא : "חנניה זה דוד כי ה' חננו".
ועוד והרי אלו דברים קשים מאד!!
ואולי נגיד אנו...על "יחזקאל בן בוזי הכהן" ש"בוזי" זה ירמיה כי ביזו אותו??
יהודה.
תשובה
ב"ה י"ד מרחשון תשס"ד
ליהודה שלום רב!
ראשית ברצוני להתייחס לסוף דבריך. אנו איננו יכולים לדרוש דרשות כפי שחז"ל דרשו. כח הדרשה היה מסור לחז"ל מכח היותם בעלי סמכות גם בהלכה וגם באגדה, כח זה שייך לבית הדין הגדול, כפי שכותב הרמב"ם בהלכות ממרים פרק א'. בעז"ה כשבית הדין הגדול- הסנהדרין יתחדש כח זה יחזור אלינו.
בדרשות חז"ל יש דרשות שניתן לקבל כפשטותם ויש דרשות ככשמם כן הם, עיקר ענינם הוא דרשה, חז"ל ביטאו רעיון גדול במילים קצרות, ולכן נראה שלעיתים זיהו הקבלה בין דמויות שונות כמו פנחס ואליהו, זרובבל ונחמיה, אבל לא התכוונו לומר שמדובר באותו האיש בעצמו, ולעיתים באמת מדובר על אותו איש אלא שנקרא בשמות שונים ובכל מקום שם אחר מבטא תכונה אחרת באדם זה.
לכן צריך ללמוד דרשות חז"ל בעיון רב על מנת לרדת לסוף כוונתם, ויש ליזהר מלימוד שטחית ובודאי מזלזול בדבריהם הקדושים.
בברכת התורה
בניהו ברונר
צפת
דברי תורה לפרשת השבוע
החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם