מניין בזמן קורונה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 16/03/20 15:16 כ באדר התשפ

שאלה

שלום הרב, איך אפשר להתפלל במניין עם כל ההנחיות שיש ממשרד הבריאות?

יש אצלנו מניין וחצי אנשים, אבל הגבילו את ההתקהלות לעשר.

אשמח לתשובה דחופה.

תשובה

לשואל שלום,

(התשובה נכתבת על סמך ההגבלות נכון ליום 15.3.2020)

ראשית, לא אאריך בהוכחות, אבל ברור הדבר ש להנחיות הממשלה יש תוקף הלכתי מחייב.

ההנחיה היא לא להתקבץ במקום אחד מעל עשרה אנשים.

מבחינה הלכתית, קיומו של מניין מותנה בעמידת כל הנספרים למניין במקום אחד.

(מקור: שו"ע נה סעיף יג | נו"כ שם)

במידה ויש כבר מניין, דהיינו עשרה אנשים, אזי גם מי שעומד מבחוץ ושומע את החזן, יוצא ידי חובתו בתפילה במניין.

(כדעת רבי יהושע בפסחים קו: "אפילו מחיצה של ברזל אינה מפסקת בין ישראל לאביהם שבשמים" | שו"ע נה סעיף כ)

לכן למעשה: יפצלו את המניינים בבית הכנסת ככל שניתן. ואם הגיעו לעשרה, יכולים העודפים לעמוד מבחוץ ולהתפלל יחד עם המניין שעומד בפנים ותעלה להם תפילה במניין.

במידה והדבר לא מתאפשר, יש להתפלל בבית ולכוון לשעה שהציבור עומדים בתפילה.

(שו"ע סימן צ סעיף ט)

כל טוּב, בשורות טובות לכל בית ישראל!