מליאת הכנסת אישרה הלילה (ב') בקריאה שניה ושלישית את הצעת חוק שיפוט בתי דין דתיים (בוררות). החוק משיב למערכת בתי הדין הרבניים את הסמכות לדון בענייני ממון בהסכמת הצדדים. 65 חברי כנסת תמכו בהצעה, אל מול 41 מתנגדים.

החוק משיב למערכת בתי הדין סמכות שהייתה נתונה לה עד לשנת 2006 והופסקה בעקבות פסיקת בג"ץ, מאז בתי הדין הרבניים דנו רק בענייני נישואין וגירושין, ירושות ועוד כמה נושאים מצומצמים.
כעת, עם השלמת החקיקה.

בהסכמת שני הצדדים: בתי הדין יוכלו לערוך בוררות מחייבת בנושאים אזרחיים

החוק החדש מעגן באופן ברור את עקרון ההסכמה המלאה, וקובע כי סמכות השיפוט תוקנה לבית הדין רק לאחר שכל הצדדים להליך נתנו את הסכמתם המפורשת בכתב. החוק אינו משנה דבר בדין האזרחי הנוהג, אלא מוסיף נתיב וולונטרי עבור הציבור המבקש ליישב סכסוכים בדרך של בוררות תחת פיקוח ממלכתי, תוך מתן מענה לצורך הציבורי בערכאה בעלת סדרי דין מובנים, רישום פרוטוקולים ואפשרות לערעור - יתרונות שאינם קיימים תמיד בבתי דין פרטיים.

החוק גם מבטיח כי פסיקות בתי הדין יעלו בקנה אחד עם חוקי המגן במדינה, בהם חוק שיווי זכויות האישה וחוקי העבודה המגנים על זכויות עובדים. בשונה מבוררות פרטית, פסק דין שיינתן בבית הדין הרבני בעניינים אלו יהיה בעל תוקף של פסק דין של בית משפט לכל דבר ועניין, ללא צורך בהליכי אישור נוספים, ובכך הוא מציע הליך מהיר, יעיל ובעלויות נמוכות.

בנט: "בקרוב נבטל את כל החוקים הקיצוניים האלה"

באופוזיציה תקפו את אישור החוק, ויו"ר האופוזיציה יאיר לפיד אמר: "הממשלה הנוכחית העבירה הלילה חוק שאנשים יכולים לפנות לבתי דין רבניים בעניינים אזרחיים. הממשלה הבאה תעביר אותו חוק בדיוק, רק לכיוון השני - אנשים יוכלו לפנות לבתי דין אזרחיים כדי להתחתן ולהתגרש".

גם נפתלי בנט, תקף את החוק בחריפות: "ברגע שתקום הממשלה בראשותי אבטל את חוק החרפה של בתי הדין הרבניים. לא תהיה פה 'מדינה בתוך מדינה'. ממשלת נתניהו והחרדים העבירה עוד כוח לבתי הדין הרבניים. זה אומר שדה-פקטו הם יוכלו לשלוט בחייהם של יותר ויותר אזרחים שיהיו תלויים בהם (למשל, אזרחים חרדים או חלשים שבמקרים רבים נטולי בחירה באמת). בקרוב נבטל את כל החוקים הקיצוניים האלה ונחזק את ישראל כמדינה יהודית, דמוקרטית, ליברלית ומאוחדת".