נרות חנוכה

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 12/12/09 20:21 כה בכסלו התשע

שאלה

חג אורים שמח ומבורך,

אני ומשפחתי טעינו בהדלקה(הדלקנו במיקום לא טוב)

ובנוסף את הנר הראשון(מאתמול) הדלקנו משמאל והיום הדלקנו אחד משמאל ואחד מימין והשמש.

האם מחר אנו יכולים להעביר למקום אחר? ולשנות את סדר המיקום של הנרות(לצד הימין)?

תודה

תשובה

שלום לכם

אתם יכולים.
ובכל מקרה המיקום של הנר בחנוכיה וסדר הדלקה אינם מעכבים - זה רק הידור.

כפי שכתב הרב אליעזר מלמד שליט"א בספרו פניני הלכה זמנים וטוב יהיה אם תעברו על שאר הלכות בספר באתר ישיבהhttp://www.yeshiva.org.il/midrash/Hmidrash.aspx?cat=130
בברכה
אייל משה

מקום ההדלקה
המקום שקבעו חכמים להדלקת הנרות הוא, בצד שמאל של הפתח מבחוץ, כך שכל העוברים ברחוב יראו את הנרות דולקים וייזכרו בנס החנוכה. וזה בתנאי שיש לאדם פתח הפונה לרשות הרבים, אבל אם הוא מתגורר בקומה שנייה - אזי עדיף שידליק את הנרות בחלונו הפונה לרשות הרבים. 1

ומצווה להניח את החנוכיה בגובה של בין שלושה טפחים לעשרה. שהוא בין עשרים וארבעה סנטימטרים מהקרקע - לשמונים. והטעם לזה, כי אם נניח את הנרות במקום גבוה יותר, יכולים היו לחשוב שהדליקו את הנרות כדי להאיר את הכניסה לבית, שכן היו מניחים את הנרות שנועדו להאיר בגובה זה. וכן אם יניח את הנרות על הקרקע או סמוך מאוד לקרקע, יראה כאילו הניח שם את הנרות לרגע אחד וכבר כוונתו להסירם. אבל אם יניחם בין גובה של שלושה טפחים לעשרה - יהיה ברור לכל הרואים כי הם הודלקו לשם מצווה ויתפרסם הנס.

וכל זה לכתחילה, אבל בדיעבד אם הניח את הנרות למטה משלושה טפחים או למעלה מעשרה טפחים - יצא ידי חובתו.
ויש מקרים שלכתחילה ראוי להניח את החנוכיה למעלה מעשרה טפחים, כמו למשל אדם שאין לו תיבת זכוכית להניח בה את החנוכיה מחוץ לבית, ואם יניח את החנוכיה בתוך הבית בגובה של פחות משמונים סנטימטרים, רק בני ביתו יראו את הנרות, ואם יניח אותה על אדן החלון, יתפרסם הנס לעיני כל העוברים ברחוב. אדם כזה מלכתחילה עדיף שיניח את החנוכיה על אדן החלון, למרות שהיא גבוהה משמונים סנטימטרים, כדי לפרסם יותר את הנס.

אם הניח את החנוכיה על עמוד הגבוה תשעה מטרים ושישים סנטמיטרים (עשרים אמה) מעל הקרקע - לא יצא ידי חובה, כי לגובה כזה אנשים אינם רגילים להסתכל. אבל אם הניח על אדן חלונו הגבוה מעשרים אמה, כיוון שכלפי פנים הבית הוא פחות מגובה עשרים אמה - יצא ידי חובה.

- סדר העמדת הנרות והדלקתם
הבא לסדר את החנוכיה עומד בפני התלבטות: היכן עדיף שיקבע את הנר ביום הראשון, והיכן יקבע את הנר השני ביום השני, ומאיזה נר עדיף להתחיל להדליק. [ואף שבכל דרך שינהג יקיים את המצווה כ"מהדרין מן המהדרין", המנהג המובחר ביותר הוא לקבוע את הנר ביום הראשון בצד ימין של החנוכיה (ימינו של המדליק שעומד מול החנוכיה), מפני שיש להעדיף תמיד את צד ימין על שמאל. וביום השני יוסיף עוד נר לשמאלו, ואחר שיברך ידליק תחילה את הנר הנוסף ואחריו את הנר שלימינו.] ושני טעמים לכך: א) מפני שעדיף להתחיל בנר הנוסף שמבטא את התגדלות הנס. ב) אחר שידליק את הנר השמאלי יצא שיפנה לצד ימין כדי להדליק את הנר שלימינו, וכפי שאמרו חכמים (יומא טו, ב) שבכל פניות שאדם פונה, עדיף לפנות דרך צד ימין. וכך בכל יום יוסיף עוד נר בצד שמאל, וידליק אותו ראשון, ואח"כ יפנה לצד ימינו וידליק את שאר הנרות. וראוי לעמוד בעת הברכות לצד שמאל החנוכיה, כדי שהנר הקרוב אליו יהיה הנר שהוא עומד להדליק ראשון, וכך לא יחשב כמי שמדלג על שאר הנרות כדי להדליקו (שו"ע תרעו, ה, מ"ב יא). 123
*********