שאל את הרב

מעשר כספים,

חדשות כיפה חברים מקשיבים 18/10/09 09:39 ל בתשרי התשע

שאלה

1. האם ניתן להתשתמש בחלק מהמעשר לצורך:

א)קניית ספר קודש (זהר מתוק מדבש)ולימוד בו לעצמי ולכל המבקש

ב)ללימוד של ימימה שמחזק ונותן לי כלים להתקדמות בעבודת ה'?

2. העבודה לא נותנת לי החזרי נסיעות מספיקים(פעם בשבועיים במקום פעם בשבוע), ולא שילמה לי עבור שעות נוספות רבות שעשיתי -(בטענה שהשלימה בחופשות בלא ידיעתי)

האם ניתן לקזז החזר בצילומים שאני עושה? או בדברים אחרים?

תודה ממש ברכה והצלחה!!

תשובה

אבי שלום וברכה.
א. מעשר כספים נחשב כחלק ממצוות הצדקה, ומיועד בעיקר לצרכים כאלה. בשעת הדחק התירו גם לקנות ספרים המיועדים לכל דורש, בתנאי שהקונה אינו הבעלים של הספרים, ובתנאי שהם נמצאים במקום שכל אחד יכול להשתמש.
ב. זו גם התשובה ביחס לספרי ימימה. לעצמך אינך רשאי לקנות ספרים, גם אם המטרה חשובה לך מאד, ויכולה להועיל בחייך.
ג. אי אפשר לקזז, הדבר נחשב כגניבה. הדרך היחידה היא לתבוע מהם, ואינך יכול לעשות דין לעצמך במקרה זה. בגמרא (ברכות ה) מסופר על רב הונא, שלא שילם לאריסו כפי שמגיע לו, מפני שהאריס היה גונב ממנו. כעונש – החמיץ יינו של רב הונא, ובעקבות הביקורת של חכמים, הוא קיבל על עצמו לשלם לאריס. מכל מקום, גם שם חשב רב הונא להשלים את החיסרון באמצעים אחרים, ומוכח שהדבר אסור.
כל טוב.

כתבות נוספות