שאלה
שבוע טוב,
קודם כל יישר כח על עבודתכם הקדושה.
הקב"ה רוצה שכולם יהיו יהודים ויעבדו אותו, יקיימו מצוות וכו' נכון?
אז אם הקב"ה הוא השולט בעולם למה הוא לא גורם לכך שהערבים יבינו שהאל היחיד זה הוא ולא כל הפסלים שהם סוגדים להם?
כאילו הקב"ה בעצם יכול לגרום לערבים להתגייר ולהיות יהודים ומאמינים בה' לא?
תשובה
שואל/ת יקר/ה,
לתפיסה שהצגת, שהקב"ה רוצה שכולם יהיו יהודים ויקיימו מצוות, היא שגויה. היהדות מעולם לא התיימרה להיות דרך חיים שמתאימה לכל העולם, אלא מיועדת דווקא לעם ישראל, שנברא לצורך זה. מהגויים איננו מצפים לקיים מצוות, מלבד 7 מצוות בני נוח, שהם מותאמים למדרגתם, ומיועדים בעיקר לכינון חברה מתוקנת. לכן לגוי גם אסור ללמוד תורה, כי התורה היא תורת חיים, כלומר מי שלומד אתה מצופה גם לחיות לאורה, ומהגוי אין לנו שום צפיה כזאת. יכולה להצטייר מהתשובה הזאת איזושהי סנוביות, התנשאות, או חס וחלילה הרגשת עליונות כמו של הנאצים ימ"ש. אך את מדרגתנו אנו רואים כשליחות לתיקון ועילוי כל העולם, שיתקדם כאשר יש אומה אחת החיה חיי אומה קדושים, יאירו לו את הדרך. לאורך כל ההסטוריה, אנו רואים שעם ישראל היה מעין מגדלור מוסרי לעולם שסביבו. הבאת כדוגמה את ההשתחוות לפסלים (שדרך אגב, אע"פ שהאיסלאם הוא כפירה בתורה, הוא לא עבודה זרה. הנצרות לעומת זאת כן). זו אכן עבודה זרה שנפוצה בחלקים גדולים של העולם, אך לפני שהופיע עם ישראל, העבודה זרה לבשה צורות גרועות הרבה יותר (עובדי בעל פעור, המוזכרים בתורה, עבדו את הצרכים שלהם; עובדי המולך נהגו להקריב את ילדיהם). כלומר העבודה לפסלים היא התקדמות של העולם ממצב גרוע בהרבה בו היה שרוי. בכלל, המושגים של המוסר המערבי לקוחים בעיקר ממוסר הנביאים של התנ"ך, אם כי מפרשנות המנותקת מהקשר של בנביאים לתורה. כמובן שיש עוד הרבה להתקדם, וניתן לכתוב ספרים על טעויותיהם היסודיות של הדתות האחרות (הכוזרי מביא את זה בקצרה בהתחלה), אך בכל זאת חל שיפור יחסית לעבודה הזרה שנהגה בעבר. דרך אגב, זו הסיבה שאנו רואים את הקמת מדינת ישראל כמאורע בעל חשיבות דתית - רק מתי שעם ישראל חי חיי אומה שלמים, כולל צבא, כלכלה כו', הוא מקדש שם שמים ומהווה דוגמא אמיתית לעמים. עד כאן הסברנו למה הקב"ה לא מצפה מכולם להיות יהודים, אלא רק מהיהודים להיות יהודים.
לגבי השאלה שניה, זו שאלה עמוקה מאוד, שהבנת התשובה שלה תאפשר לך להבין את התנהלות העולם הזה בצורה טובה יותר. נתחיל באמירה יסודית: העולם שאנו חיים בו איננו מושלם. אמנם זה לא נשמע כמו חידוש גדול, אבל מהשאלה ששאלת משתמע שהוא אמור להיות כזה. העולם נברא במדרגות, מתחיל במדרגת הדומם ומגיע למדרגת ישראל. ולכן מי שלא נולד לעם ישראל, או התגייר, אינו מצופה לחיות את מדרגת החיים של עם ישראל. העולם נברא כי הקב"ה "התאווה לעשות לו דירה בתחתונים" - הכוונה, שגם בעולם החומרי, שהוא הגס והנמוך ביותר, הקב"ה רוצה להופיע. ההופעה שלו היא על ידי רצונות עליונים של בני האדם, לא ע"י קפיצות שהקב"ה מסדר. עקרון נוסף הוא עקרון הבחירה החופשית. לכל אחד יש חופש לעשות טוב או רע. אמנם הקב"ה יכול לכאורה לכפות את האדם לבחור בטוב, אך אז איזו משמעות תהיה לבחירה שלו? כל העבודה שלנו בעולם הזה היא עילוי הרצון ושיפור מתמיד של השאיפות שלנו ע"י עמל, ולא ע"י החלטה מלמעלה. כמובן שמי שבוחר בטוב מקבל עזרה "הבא ליטהר, מסייעין בידו". אך הקב"ה אינו משנה את רצונו של אף אחד להתגייר. כמובן שהקב"ה כן מזמן לאנשים נסיונות שונים שיכולים לקרב אותו ליותר יראת שמים, אך זה שייך לחשבונות אלוקיים שאינם מענייננו.
א"כ, אסכם בקצרה את התשובה לחלקים עיקריים:
א. איננו מצפים מכל העולם לחיות חיי תורה, אלא רק לקיים 7 מצוות בני נוח.
ב. העולם הזה נברא על מנת שנעבוד קשה ונשתפר, ולא בשביל שהקב"ה יכפה עלינו מעשים או רצונות מסוימים.
דרך אגב, על מנת שיהיה לך בכל זאת משהו לצפות לו, העולם עתיד להתקדם למצב בו כולם רוצים את הטוב ונכספים לקרבת אלוקים, והמצב הזה יגיע בעתיד. זוהי הגאולה השלמה שאנו מצפים לה. בשביל להגיע למצב הזה, כל אחד מאיתנו צריך לעשות את המקסימום שהוא מסוגל לו בשלב זה של חייו, ומתוך שכל אחד ישתפר ויתעלה, העולם יגיע למצב הזה באחרית הימים.
יואב
yoavsb@gmail.com