שאל את הרב

למה אנשים לא מקפידים על צניעות

חדשות כיפה חברים מקשיבים 10/03/10 18:14 כד באדר התשע

שאלה

שלום

למה יש המון הלכות בצניעות שאנשים לא מקפידים עליהם?

תשובה

שלום רב לשואלת,
ראשית, ישר כח על כך שאת שואלת ומבררת, ושהדברים חשובים לך.
יצר העריות הוא היצר החזק בעולם, עד כדי כך שאחד מהפסיכולוגים הגדולים במאה ה- 19, טען שכמעט כל הדברים שאדם עושה מונעים על ידי יצר העריות.
כמובן, שאיננו אומרים כך, אבל, זה רק נותן לנו קנה מידה, לחוזק היצר הזה, הסיבה שיצר זה הוא כל כך חזק, הוא בגלל שהוא הדואג להמשכיות העולם, ובלעדיו העולם לא היה קיים, עד כדי כך, שאמרו בגמרא שניסו לבטל את יצר העריות, וראו שאם יבטלו לא רק שלא יוולדו ילדים יותר, אלא גם בחיות לא יהיה המשכיות.
וכך גם כתבה המשנה: "עריות - נפשו של אדם מחמדתן".
התורה גם היא הבינה שנושא זה הוא נושא טעון, ולכן היא נתנה לנו סייגים וגדרים, כדי שנגדור את עצמנו מקשרים אסורים עם עריות, וכדי שנכבד את הגוף שהנשמה נמצאת בו, ונדע לכוון את יצר העריות, לדבר הגדול שלשמו הוא נועד, ולזכות להשתמש בו בקדושה ובטהרה.
ישנם הלכות צניעות מכל הצדדים והסוגים, הלכות המורות לאשה איך להתלבש, ואיך לנהוג, הלכות לגבר שמורות לו איך להתנהג לאשה, באמירת שלום, והלכות בקירבה בין איש ואשה.
דווקא משום כך, קשה מאוד לקיים את ההלכות האלו, מכיון שהם באות לכוון כח דומיננטי מאוד באישיות של כל אדם, כח, שהרבה בני אדם בוחרים ללכת אחריו, ולא לכוון אותו.
כוחות נפש רבים נדרשים במלחמה כנגד חוסר הערכיות שפושה בעולם, והרבה מהם, ממוענים כנגד חוסר ערכי צניעות וקדושה.
בדרך כלל זלזול בצניעות מלווה בתירוצים (כמובן, אצל אנשים שומרי מצוות), ש"מה שאני עושה מותר" ומה שאסור זה משהו אחר, או ש"לי זה מותר, כי עלי זה לא משפיע", או "מה כבר זה משנה להם, איך אני הולכת" ועוד כל מיני תירוצים, אם הלכתיים, ואם אישיים, אבל כולם באמת מתנקזים לסיבה העיקרית, והיא, שאדם זה כוחותיו לא עמדו לו במלחמתו, לכוון את כוחות הנפש החזקים האלו לצורתם הטובה, ולמה שהם צריכים להיות.

מקווה שהועלתי
עקיבא כהנא

כתבות נוספות