לימוד גמרא לבנות

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 13/08/12 15:41 כה באב התשעב

שאלה

למה אומרים נשים דעתן קלה?

יש לנו בדיוק את אותן יכולות לימודיות של גברים והמון מחקרים אפילו

אומרים שיותר אני לומדת גמרא (אני בת 14) ואני מצליחה די טוב

אני לא מבינה את הטענה הזאת

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

לשואלת שלום רב.
1. הביטוי "נשים דעתן קלה" לא מבטא זלזול גורף בשכל של האישה. זהו ביטוי בעל משמעות מוגדרת שנאמר בהקשר מסויים בגמרא. במקביל נאמר "בינה יתירה ניתנה באשה" ומאמרים נוספים, וזה קשור להבדל בין חכמה, בינה ודעת. קשה לדון בזה כאן על רגל אחת. ליתר הרחבה, עייני בספר "קדושים תהיו" עמ' 268 ואילך במאמר של הרב קלכהיים. רעיון דומה מופיע כאן http://www.daat.ac.il/daat/mahshevt/feminizem/feminizem4-4.htm (בפיסקה המתחילה "חכמה בינה ודעת)
2. כל זה לא בהכרח קשור לדיון על לימוד גמרא לנשים, שיש תומכים ויש המתנגדים לו בגלל שלימוד זה מצריך שקיעה נפשית בתוך ים התלמוד, ולא ברור כלל שזאת הדרך שנשים צריכות בשביל התעלות רוחנית ודבקות בה'. (דיון מעניין בעניין יש ב"עולם קטן" גליון 335)

3. הכי חשוב - אם אצלכם בבית הספר לומדות הבנות גמרא, ואת לומדת ומצליחה ומרגישה שזה טוב לך, אז מצויין. תמשיכי ותצליחי!

בברכה
אפי קיציס

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן