כלאי הכרם בשותפות עם נוכרי

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 06/07/07 09:38 כ בתמוז התשסז

שאלה

שלום וברכה.

במקום עבודתנו, הוקמה סוכת גפנים, במטרה לאכול מפרותיה בעוד 3 שנים.

לאחר זמן מה, גיליתי שהשומר הערבי נטע בצמוד לשורשי אחת הגפנים מספר מלונים (ואלו צמחו כדבעי בינתיים).

הערבי לא נטל רשות ספיציפית לגבי המלונים, אולם בעבר הוא נהג לזרוע זרעים שונים בכל רחבי האזור ואנשי הצוות היו אף חולקים עמו בתנובה.

שאלתי היא: האם הגפן נאסרת באכילה? במידה וכן, מהו תהליך הביעור? ובמידה ולא אצליח לשכנע את הבוס שיש לבער את הגפן, האם צילה של הגפן מותר בהנאה?

תשובה

בס"ד

השאלה היא מהו הבעלים במקום הנידון, הפועלים עשו סוכה מטעם בעל הבית או לא? כמו כן האם הערבי השותל עשה מדעת בעל הבית או לא?.
על כן אם הפועלים עשו סוכת הגפנים ברשות בעל הבית והערבי עשה בהעלמת עין של הפועלים, אין הפועלים יכולים להרשות לערבי לעשות ברשות בעה"ב כלל, אלא א"כ גם בעל הבית היה שותף בנתינת הרשות.
נראה שעליך לברר עוד פרטי המעשה והבעלויות, ואז אפשר לתת תשובה מדויקת יותר.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום אשקלון