האם מותר לשקר כדי לעזור לאבא

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 02/01/08 17:52 כד בטבת התשסח

שאלה

שלום וברכה

יש לי אבא מעשן,ואני מאוד דואגת לבריאותו,השאלה שלי היא כך: אתמול הוא ביקש ממני כמה שקלים לקנות סיגריות,האם מותר לי לשקר ולהגיד שאין לי ?אני לא רוצה לתת לגיטמיציה לעישון,אני לא רוצה לעזור לו להזיק לבריאותו.

ניסיתי להסביר בדרכי נועם,אך הוא עדיין בשלו

תודה רבה

תשובה

שלום רב,
הדאגה לאביך ראויה וחשובה, ואני מקווה שבראותו עד כמה כואב לך שהוא מעשן, הוא יקבל חיזוק וכוחות להפסיק את העישון, דבר שהוא בוודאי רוצה בו, אך מתקשה לבצעו. מכל מקום אין מקום לשקר על מנת למנוע ממנו את העישון, וזאת משתי סיבות: בראש ובראשונה מן הסיבה העקרונית שיש להתרחק מאוד מדבר שקר, והתורה לא מסתפקת במצווה: לא תשקר, אלא אומרת לנו: "מדבר שקר תרחק". בגמרא (יבמות סג, א) מסופר על מקרה דומה לשלך בו הבן רצה לשקר על מנת להביא לשלום בית בין שני הוריו, וכאשר נודע הדבר לאביו, שהיה מגדולי ישראל, הוא מחה בו שלא יעשה כן, שנאמר: "למדו לשונם דבר שקר", כלומר זהו חטא להעלות דבר שקר על לשוננו אף כאשר הכוונה טובה. מעבר לכך יש להימנע מלשקר במקרה שלך גם מהסיבה הפרקטית, והיא שהדבר עלול להתגלות ויגרום למתח ולכעס מיותרים בינך ובין אימך, ויערער את האמון שביניכם. מאידך, גם אם לא יתגלה הדבר, בכך שאת משקרת פעם או פעמיים לא תיפתר בעיית העישון של אבא. לכן אין מנוס אלא להשתמש בדרכים המקובלות, וגם בהן יש להיזהר. מצד אחד עליך להראות לו שכואב לך שהוא מעשן, ולנסות לשכנעו לחדול מכך, ומצד שני יש לשים לב שלא לנדנד לו יותר מדי ולא להציק באופן מעיק שעלול רק לגרום לו עצבנות ותסכול.

כל טוב,
רונן לוביץ