גיטרה בשבת

חדשות כיפה הרב צבי קוסטינר 07/10/02 20:13 א בחשון התשסג

שאלה

האם מותר לפרוט על גיטרה קלאסית בשבת ? אם והתשובה היא שחל איסור כזה , מה ההבדל בין זה לבין תיפוף על השולחן עם כלי מסויים (דבר שנהוג לעשות בשמחות בשבת). תודה.

תשובה

פראל, שלום.
יש איסור לנגן בכלי נגינה בשבת. (שולחן ערוך סימן של"ח סעיף א').
מעיקר הדין אומר השולחן ערוך שלא מטפחין (כף אל כף) ולא מספקין (כף על ירך), ולא מרקדין גזירה שמא יתקן כלי שיר. ואפילו להכות באצבע על הקרקע או על לוח (דהיינו שולחן), אסור שמא יתקן כלי שיר. אומר הרמ"א והא דמספקין ומרקדין עכשיו ולא מחינן בהו מפני שמוטב יהיו שוגגין. ויש אומרים שבזמן הזה הכל מותר שאין בקיאין בעשיית כלי שיר ואין לגזור שמא יתקן כלי שיר כיוון שזה מילתא דלא שכיחא ואפשר שעל סמך זה נהגו להקל בכל. הסביר המ"ב באות י' - שמה שהקלו בכל זה הולך על טיפוח ריקוד וסיפוק וגם זה רק במקון מצווה. שאר הדברים כגון להכות על הלוח, נשאר באיסור.
ולכן אסור לדפוק על השולחן בשעת שירה לא ביד וכל שכן בכלי. וכן פסק בספר שמירת שבת כהלכתה פרק כ"ח סעיף ל"ה.
בברכה, צבי קוסטינר.