ברכות לאחר האוכל

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 27/12/10 21:23 כ בטבת התשעא

שאלה

שלום רב,

האם הברכות לאחר המזון והשתייה הן מצווה מהתורה? האם גם נשים חייבות בברכות אלו בכל מצב?

תשובה

שלום
1. ברכה אחרונה על לחם היא מהתורה ויש מחלוקת האם נשים חיבות מהתורה או מדרבנן למעשה, כאשר אשה שבעה ומסופקת אם בירכה ברהמ"ז, לדעת שערי אפרים, ח"א, מג"ג, חייבת לברך. ולדעת רע"א, ברכ"י, יחו"ד ו, י, לא תברך. וכתב מ"ב קפו, ג, שרשאית לברך.
2. יש מחלוקת האם ברכת מעין שלוש על מזונות היא מהתורה או מדרבנן
3. ברכת בורא נפשות על פירות בשר מים - היא מדרבנן

בין כך ובין כך נשים צריכות לברך את כל הברכות.

ולהלן הסבר בנושא מספר פניני הלכה ברכות מאת הרב אליעזר מלמד שליט"א ולהרחבה עייני בספר באתר ישיבה
http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?cat=1029