שאלה
בס"ד
שלום, כידוע לך אנו בעיצומו של חודש אלול אני חושבת מפנימה מנסה לחזור...
אבל לא הבנתי משהו..
....
איך?! ומימה אתחיל?! אני מתחרטת ומצטערת על העברות וחטאים שעשיתי במהלך השנה אבל איך אחזור בתשובה ומימה להתחיל?? יש לי כ"כ הרבה חטאים שצריך לכפר עליהם ואיך אני הבן אדם הקטן אדע לכפר?!? מחקה לתשובה..
תשובה
שלום.
עברתי על שאלתך מספר פעמים, ורציתי להגיד לך קודם כל – אשרייך!
ולמה אני אומר את זה? כי עצם השאלה שלך, היא – היא התחלת החזרה בתשובה!
יש משפט במתמטיקה: הבנת הבעיה היא כבר חצי מהפיתרון (או לענייננו – מהתשובה).
ואסביר איך ברשותך, מציטוט דברי הרמב"ם:
"משעה שאדם חושב לעשות תשובה, אזי מקבלין תפילתו, אף על פי שלא עשה עדיין." (ספר המידות – תשובה). הרצון שלך לחזור בתשובה כבר הגיע לשערי התפילות, אפילו כשעדיין לא התחלת.
השאלה שלך מתחלקת לשניים:
1) איך לחזור בתשובה?
2) איך לשוב?
אין אדם שאין לו עוונות.
הקב"ה לא מצפה מאיתנו להיות מושלמים כמו המלאכים, כאלה יש לו מספיק.
מה שהוא מצפה מהבנאדם, שהיה ובמקרה יחטא – ישוב אליו בתשובה שלמה.
אז אחרי שהבנו פחות או יותר את הבעיה והמצב, אפשר ב"ה להתחיל לנסות למצוא דרכים מתאימות לתשובה.
אנחנו מבינים שצריך לעשות שינוי, אבל שינוי הוא דבר מאד מסובך בחיים. יש הרבה כאלה שלא אוהבים שינויים דרסטיים- למעשן קשה להפסיק לעשן, לשמן קשה לעשות דיאטה, ועוד, שינויים כאלה נשמע קשה מאוד לביצוע, אבל מהרגע שמתחילים עם זה ומתרגלים כמה פעמים, זה נעשה יותר ויותר קל.
הרמב"ם מסביר לאדם כיצד לכפר על העוונות:
עזיבת החטא, חרטה, וידוי וקבלה לעתיד. (ראשי תיבות עחו"ק)
עזיבת החטא – אי אפשר לחזור בתשובה כשעדיין לא ממשיך לנסות לעזוב את החטא, זה נקרא "טובל (במקווה) ושרץ בידו", כך שעדיין הוא טמא.
החרטה – שיצטער מאוד על המעשים הרעים שלו ויראה למה גרמו, וכך יבין את עומק החטא.
וידוי – שיתפלל אל הקב"ה (בקול) שיסלח לו על המעשים הרעים שלו, אין נוסחת תפילה קבועה אחת (שלא בתוך התפילה), אלא יגיד במילותיו שלו.
קבלה לעתיד – יבטיח בלי נדר לעצמו שלא יעשה את המעשה הזה יותר, ויבהיר לעצמו שעכשיו הוא אדם שונה! (ויש כאלה שעוברים גם מקומות ישיבה)
עד עכשיו דיברנו כיצד להימנע מהחטא, עכשיו ננסה למצוא פיתרונות מעשיים לחזרה אל הדרך הטובה:
דרך התשובה מתחלקת ל – 2 פנים: "סור מרע", "עשה טוב".
הרב זצ"ל חידש שעשיית הטוב היא בעצם הסור מרע. תוך כדי עשיית טוב - אנו מתרחקים מהדרך הרעה.
כדי לבדוק לאן אנו רוצים להגיע, יש להתבונן באופן פרטי ובאופן מעשי: טוב מאד לקחת דף ולרשום את כל הדברים שאת מעוניינת להשתפר בהם. כדאי מאוד להפריד בטבלה בין תיקונים שבין אדם למקום לבין תיקונים של בין אדם לחברו. אחרי שיש רשימה מסודרת, יש לעבור על כל דבר ולחשוב על סיבות הכישלונות בכל דבר, וגם אפשר לעשות בנדון? לא דיה הסתכלות והתבוננות כללית על הכישלונות!
אל תהיי לחוצה! כמו שמרנו קודם – ריבונו של עולם לא מצפה ממנו להיות מלאכים. אנחנו צריכים לשאוף לתיקון ולהתקרבות לאבינו שבשמים. והדרך הכי טובה היא לעשות את זה בהדרגה...
למה אני מתכוון? קחי את הדף שכתבת עליו ותחשבי מהם 2 הדברים הכי קלים שאת יכולה לעבוד עליהם. הכוונה – שני הדברים שאת יכולה להשתפר בהם בקלות, אחד מהרשימה של בין אדם למקום והשני מבין אדם לחברו.
תעבדי על 2 התיקונים האלה תקופה כלשהי עד שתראי ש"זה דבוק עלייך", ואחרי כן תוסיפי עוד 2 לעוד תקופה וכו'.
עצה שלי: תחשבי מה היכולות הטובות שלך ותשתמשי בהם! לדוגמה - אם את טובה במתמטיקה – תעזרי לחברה!
החברה תודה לך, ובתוך הלב גם תודה לקב"ה שנתן לה אותך! קידוש ה' זו תשובה ענקית!!!
עוד עניין זה לחזק את הטוב! תאמיני בעצמך שאת יכולה! כמובן שיש נפילות לפעמים – אבל לא צריך להתייאש, אנחנו נופלים רק בשביל לעלות! כל פעם שאת עושה מצווה תשמחי ואפילו תפנקי את עצמך לפעמים... מגיע לך, לא?!
עוזר מאד להיות בקשר קבוע עם אדם תורני- רב תלמיד חכם או רבנית, שיוכלו להדריך אותך ולענות על שאלות שמתעוררות וכן לכוון אותך לעיתים קרובות... חלק מהקשר הקבוע את עצמך יכולה ליצור: לקרוא מאמרים, ללמוד עם חברות או בעצמך, ללכת לשיעורים או לשמוע באינטרנט (אציין בסוף כמה מקורות...), להיות מחובר זה העיקר (וזה גם חרוז חמוד).
מסילה ישרה שהתקין הקב"ה כדי להגיע אליו היא התפילה! תסתכלי על המילים התפילה ותחשבי – מה זה אומר? איך זה מדבר אליי? (יש גם מפרשים אם את רוצה...) אבל אין כמו תפילה אישית שבאה ישירות מהלב! התפילה האישית של כל אחד שבאה מהלב מקשרת את האדם מאוד מאוד לריבונו של עולם והיא נותנת תחושה של קירבה ואהבה. הקב"ה רוצה שנתפלל אליו, שכתוב: "כי קולך ערב" ואין צורך להתבייש בבקשות בתפילתנו.
מה התפילה האישית שלך? מה הכי היית רוצה? דברי אל הקב"ה ותבקשי ממנו גם שיעזור לך להתפלל!
לסיום אציין כמה מקורות שכדאי שתביטי בהם: "מסילת ישרים" ובמיוחד חמשת פרקיו הראשונים, הלכות תשובה לרמב"ם ומפרשיו, ספרי הרמח"ל שמדברים הרבה על ענייני מהות האדם בעולמו ועבודת השם, דרך ה', דעת תבונות, תשוב תחייני (הרב יהושוע שפירא) ועוד המון ספרים (ומפרשיהם), חוץ מזה יש שיעורים מלא שיעורים ושותי"ם באינטרנט (אתרים אינ' מומלץ - מעייני הישועה ומכון מאיר).
שתזכי לחזור בתשובה שלמה ואלול חזק!
ואם יש לך עוד שאלות, הערות, הארות וכד' אשמח מאוד לשמוע!
דורון dozkih@gmail.com
חג שמח!!!