שאל את הרב

אהבת החניך

חדשות כיפה חברים מקשיבים 13/07/09 12:05 כא בתמוז התשסט

שאלה

קודם כל, אודה לכם על הפרויקט הנפלא שלכם. יישר כח!

אני מדריך בסניף פיתוח באיזור ירושלים. בישב"צ האחרון עוררו כמה מדריכים את הנושא שהסניף נמצא בירידה משמעותית בזמן האחרון. הירידה כוללת קשיים בתפילות, מיעוט בחניכים (בקושי יש מניין בשבת!), בעיות משמעת ועוד כהנה וכהנה. עשינו סבב בו כל מדריך אמר מה לדעתו גרם לנפילה. רוב התשובות נסובו סביב העניין שאנחנו לא שומרים מספיק על הכללים שהצבנו וחניכים עושים ככל העולה על רוחם. ברור לי שזו אחת הסיבות, אך את הסיבה המרכזית אני מרגיש שפיספסנו. אני חושב שהחניכים לא מספיק מרגישים שאנחנו אוהבים אותם. חניך שבקושי אמרת לו "שבת שלום", והמשפט הבא שיצא לך מהפה הוא הערה על התפילה שלו-למה שהוא יקשיב לך? רק חניך שאוהב אותך באמת ישים עליך. ובשביל שחניך יאהב אותך אתה צריך קודם כל לאהוב אותו.

אני חושב להעביר לימוד לצוות (במסגרת קיימת כבר, חצי שעה לפני מפקד בשבת) בנושא אהבה ללא תנאים וגבולות, והוכחה שזו הדרך הנכונה לחינוך במסגרת בלתי-פורמאלית. חשבתי להעביר על ההקדמה של "חובת התלמידים" (חנוך לנער ע"פ דרכו) ועל היחס בין קוב"ה וישראל (קוב"ה מחייה אתת היהודי ונותן בו כח גם כשהיהודי בדרכו לעבור עבירה! איזו גדלות...). אשמח אם תתנו לי מקורות נוספים בעניין.

יום טוב!

תשובה

שלום לך שואל יקר!

ראשית יישר כוח עצום על פועלך שלך ושל חבריך בסניף. אין לכם מושג עד כמה זה חשוב ומוסיף, ויהי רצון שתראו ברכה בעמלכם וה´ ידריך אתכם בהדרכתכם!

לפני שאשתדל לענות על בקשתך, רציתי רק להזכיר בע"ה נקודה קטנה. כתבת שעיקר הסיבות שהמדריכים העלו לבעיה שנוצרה נסובו סביב הנקודה של אי עמידה בגבולות שהצבתם לחניכים. עוד כתבת שלדעתך זו אינה הנקודה העיקרית. מאוד יכול להיות שאתה צודק, אך ודאי שצריך את הדעת על כל נקודה ונקודה שהועלתהּ. בכלל, אני ממליץ לכם לעשות מפגשים של הצוות, שבכל מפגש תקחו נקודה אחרת, תגידו את כל מה שיש לכם להגיד עליה, מהסיבות שגרמו לה דרך התוצאות ההרסניות שלה ועד לפיתרונות שניתן למצוא לה, ותחליטו עד כמה אתם מעוניינים ויכולים להשקיע בה. כך תנסו ליצור מערך שישפר את פעילותכם בכל המישורים, מישור מישור כפי עניינו ומידת חשיבותו.

כעת, בקשת מקורות לאהבה ללא תנאים וגבולות (אגב, מאוד אהבתי את הרעיון של הלימוד של הצוות, יש לי תחושה שאתם באמת עובדים טוב שם בסניף...). לגבי הוכחה שזו הדרך הנכונה בחינוך (למה רק ב´בלתי-פורמאלי´? וכי בבית הספר זה לא כך?!) זה נראה לי דבר פשוט שלא צריך לאומרו כלל. אין דבר כזה חינוך ללא אהבה. חינוך ללא אהבה זה פשוט גידול על מצע מנותק. חינוך שכזה הוא פשוט גידול ממאיר. מידע אפשר להעביר בלי אהבה, היוּ-אֶס-בִּי עושה את זה טוב מאוד עם המחשב למרות שעדיין לא זכיתי לראות את אהבתם. אבל חינוך? רק, אבל אך ורק, על ידי אהבה.
לגבי אהבה- ודאי שצריכים להיות לה גבולות, וודאי שהיא צריכה להיות ללא תנאים (למעט תנאים השייכים לגבולות, כמו אדם כופר שמבזה תלמידי חכמים ופוגע בכבוד התורה במזיד ולהכעיס, שעליו כבר אמר דוד: "הלא משנאיך ה´ אשנא ובתקוממך אתקוטט תכלית שנאה שנאתים לאויבים היו לי").
אז בנוסף למקור שהבאת מחובת התלמידים (בכלל ספר טוב מאוד ומומלץ), ניתן גם להביא את ספר השליחות של הרבי מליובאוויטש. בספר זה מובאים כל מיני שיחות שלש הרבי לשלוחים שלו. אני לא חושב שיש דמות ששלחה יותר אנשים מהרבי לשליחות. הוא גם הדריך אותם ועמד מאחוריהם באהבה רבה. ניתן לחפש בספר הזה דברים שהוא כתב על אהבה (ראיתי שיש בעמוד 459, אבל מן הסתם יש בעוד מקומות). לעניות דעתי, מי שיכול שיעבור על הספר הזה, הוא מלמד אותנו מה זו מסירות נפש אמיתית בשביל יהודים. איך באמת אנחנו צריכים לחיות. (הספר נמצא גם במאגר הספרים של ´אוצר החכמה´)
מקור נוסף שתוכל להשתמש בו, הוא הספר "זריעה ובניין בחינוך" של הרב שלמה וולבה זצ"ל. יש לו שם קטע קצר שהוא מדבר ספציפית על האהבה, אבל בכלל זהו ספר שיש מה לעיין בו. קצר ותמציתי, כתוב בשפה טובה וברורה.
אתה יכול גם להקשיב לשיחות של הרב יחיאל יעקובסון שליט"א, אחד המחנכים הגדולים של דורנו. הוא מדבר על הנושא הזה רבות מכיוונים שונים. גם הוא מבטא את דבריו בשפה ברורה ונעימה.

אם יחסרו לך מקורות נוספים, תכתוב לי ואשתדל למצוא עוד.

לסיום רק אזכיר, שהדוגמא האישית היא אחד העיקרים הגדולים שאי אפשר לוותר עליהם, ואם החניכים רואים מדריך שלוקח ברצינות את התפילה (והיא עושה לו טוב) הם פשוט יתחילו לעשות כמוהו. פעם ראית תינוק שכשמביאים לו סידור הוא מתחיל להתנדנד? אנחנו תינוקים, כשאנחנו רואים מישהו גדול עושה משהו אנחנו נחכה אותו. ההבדל בינינו לבין התינוק, הוא שיש בנו קצת דעת לראות האם אותו דבר עושה למישהו הזה טוב או לא, אם זה עושה לו טוב אנחנו נתחיל לחקות אותו. אדם יכול לתת את ההרצאות הכי טובות שיש, אבל ברגע אחד הוא יכול להחריב הכל- אם הוא יעשה את ההפך של מה שהוא אמר בפני שומעיו.

בהצלחה רבה, ויישר כח עצום עצום!
עדיאל
calev72@gmail.com

כתבות נוספות